Sellafield stenger produksjon av atombrensel

Brenselsproduksjonen ved Sellafield-anlegget blir lagt ned, melder britiske The Guardian. Venstre er partiet som i lang tid har arbeidet for å redusere faren for atomforurensing mot Norge.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


— Vi er selvsagt godt fornøyd med dette, sier Helge Solum Larsen som reaksjon i dag.

— Men det haster virkelig å få til en permanent og sikker lagring av alt avfallet som finnes på anlegget.

Venstres nestleder har i en årrekke kjempet for å redusere faren for atomforurensing mot Norge. Han tok senest i januar til orde for at Sellafield-anlegget må nedlegges.

Fremdeles farlig avfall
Sellafield-anlegget har vært omstridt på grunn av flere utslipp av radioaktivt materiale, og radioaktiv forurensning er funnet i bl.a. tang og hummer langs norskekysten.

Sellafield, nedbygging av området (bygninger)

Når fabrikken for brenselproduksjon nå stenger, er det imidlertid som en følge av skadene på Fukushima-anlegget etter jordskjelvet i Japan tidligere i år. Sellafield vil fremdeles være et av verdens største gjenvinningsanlegg for atomavfall.

— Disse avfallsmengdene representerer en stor trussel for alle omgivelser til atomanlegget Sellafield, har Solum Larsen uttalt.

Kan nå Norge i løpet av ni timer
Det lagres 80-100 tonn plutonium ved anlegget og 900-1000 tonn høyradioaktivt avfall, blant annet 900 kubikkmeter flytende avfall fordelt på 21 tanker.

— Det flytende høyradioaktive avfallet er den største trusselen for Norge. Avfallet kan ved enkelte ulykkesscenarier bli sluppet ut til luft, og da kan Norge og spesielt sørvestlandet bli rammet iløpet av ni timer.

Verre enn Tsjernobyl
I følge en rapport fra Statens Strålevern vil utslipp av bare én prosent av det radioaktive avfallet som er lagret på Sellafield gi der som resultatet i Norge syv ganger verre nedfall en Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Helge Solum Larsen

Foto: Frode Kleppe

— En ulykke ved Sellafield vil ramme Norge hardt. Konsekvensene for norsk landbruk og de store marine næringene bør gjøre alle urolige.

Venstres historiske kamp for atomsikkerhet
Venstre har kontinuerlig arbeidet med atomsikkerhet og for å redusere mulige trusler mot mennesker og miljø i Norge. På 1980-tallet ledet Venstre arbeidet mot Dounreyanlegget i Nord-Skottland. Det ble samlet inn mer enn 100.000 underskrifter mot anlegget og svært mange kommune- og fylkesting gjorde vedtak om protest mot anlegget etter forslag fra Venstre. Anlegget ble nedlagt, reaktorene ble nedstengt i 1986 og 1994.

På starten av 2000-tallet satt Venstre fokus på de kontinuerlige utslippene av Technetium-99 fra Thorp-anlegget på Sellafield. De kontinuerlige utslippene til Irskesjøen kunne spores i fisk og skalldyr langs norskekysten. Venstre samlet i løpet av kort tid inn 40.000 underskrifter, i hovedsak på sørvestlandet, som ble overlevert britiske myndigheter. Det ble besluttet å rense utslippene av Technetium-99 i 2004.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**