Sellafield’s MOX -brensel anlegg legges ned

Brenselsproduksjonen ved Sellafield-anlegget blir lagt ned, melder britiske The Guardian. Venstre har grunn til å være fornøyd og kan innkassere nok en delseier. -Det finnes kun ett akseptabelt utfall av denne saken for Norge, og det er at anlegget avvikles, har Venstres Helge Solum Larsen tidligere uttalt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Sellafield, nedbygging av området (bygninger)

Foto: Steinar Haugsvær

Det ble onsdag klart at MOX-anlegget legges ned.
The Guardian: Sellafield’s MOX fuel plant to shut Kundegrunnlaget for MOX var den japanske atomindutrien som avvikles etter jordsjelv- og tsunamikatastofen.

-Venstre mener Norges krav må være utvetydig. Det eneste aksptable for Norge er at Sellafield-anlegget avvikles, har Solum Larsen tidligere uttalt. Han er også fylkesordførerkandidat for Venstre i Rogaland. Les også: -Sellafieldanlegget må avvikles. Han har også sagt at -Spørsmålet er om kravet Norge nå bør reise er at reprosseseringen avvikles helt og at avfallet i stedet sikres og plasseres i trygge anlegg for langtidslagring.
Trusselen Sellafield representerer for Norge er dramatisk. Det lagres 80-100 tonn plutonium ved anlegget og 900-1000 tonn høyradioaktivt avfall, blant annet 900 kubikkmeter flytende avfall fordelt på 21 tanker. Statens strålevern har i en rapport beskrevet at Norge vil rammes sju ganger hardere, enn ved Tjernobyl-ulykken for 25 år siden, hvis en prosent av avfallet på Sellafield slipper ut. Hvis ti prosent av avfallet slipper ut, kan nedfallet i Norge bli 50 ganger verre enn ved Tjernobyl.

Flere Venstreseiere for bedre atomsikkerhet
Venstre har kontinuerlig vært partiet som systematisk har arbeidet med atomsikkerhet og for å redusere mulige trusler mot mennesker og miljø i Norge.
På 1980-tallet ledet Venstre arbeidet mot Dounreyanlegget i nord-Skottland. Det ble samlet inn mer enn 100.000 underskrifter mot anlegget og svært mange kommune- og fylkesting gjorde vedtak om protest mot anleggget etter forslag fra Venstre. Anlegget ble nedlagt, reaktorene ble nedstengt i 1986 og 1994.

På starten av 2000-tallet satt Venstre fokus på de kontinuerlige utslippene av Technetium-99 fra Thorp-anlegget på Sellafield. De kontinuerlige utslippene til Irskesjøen kunne spores i fisk og skalldyr langs norskekysten. Venstre samlet i løpet av kort tid inn 40.000 underskrifter, i hovedsak på sørvestlandet, som ble overlevert britiske myndigheter. Det ble besluttet å rense utslippene av Technetium-99 i 2004.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**