Hva er det som er gratis, som ikke serverer alkohol, som ikke har aldersgrense, som ikke spør hva du gjør der og som lar deg være der så lenge det er åpent? Jo, det er biblioteket!
I vårt samfunn finnes det nesten ingen steder som tilbyr akkurat dette. Kjøpesentrene er det nærmeste en kommer, men et virkelig fordringsfritt offentlig rom med tak over er mangelvare.
Om du går inn i biblioteket i Namsos, i Tønsberg, eller i Elverum, så vil du bli møtt av det samme; mennesker som leser aviser, magasiner og bøker. De snakker lite og deler i utgangspunktet ikke annet enn ønsket om å være i et rom der de får dyrke roen.
Folkebibliotekene er et utlånssted for bøker, men like mye et virkemiddel for å fremme kunnskap, kultur og demokrati. Bibliotekene fungerer som
verksted for læring og arena for nysgjerrighet og opplevelser.
Undersøkelser viser at bieffektene av bibliotekene er like viktige som de mer formelle, altså tilgang til gratis lesestoff. Bibliotekstatistikken viser at bibliotekene her til lands i 2009 hadde over 22 millioner besøkende. Samtidig ble det slått fast at bibliotekene er verdt fire ganger mer enn de koster. For hver skattekrone til bibliotekene får samfunnet det firedobbelte igjen. Det norske folkebiblioteket er en underkommunisert suksess.
Dette er bakgrunnen for at folkevalgte over hele landet er på jakt etter de gode bibliotekløsningene som gjør at byer og lokalsamfunn kan dra nytte av bibliotekene på en enda bedre måte.
Men hvorfor bruker vi i Namsos halvparten så mye penger på biblioteket som resten av kommunene i fylket? Og hvorfor ligger vi langt bak f.eks. Verdal i lån pr. innbygger? Slik har det alltid vært, sies det fra namsosbiblioteket. Må det være sånn?
Nei, det må det ikke, og svaret er nytenking og satsing.
Namdalsbibliotekene hevder på sine nettsider at de skal være åpne på tidspunkt som passer innbyggerne best. Når hadde du anledning til å besøke biblioteket sist? Bortsett fra lørdagene minner åpningstidene litt om bankenes. De er åpne når folk er på jobb. De er heller ikke tilpasset en småbarnfamilies tidsskjema.
Hva om vi kunne besøkt biblioteket på søndagene?
Namdalsværet innbyr ikke alltid til tur. Særlig i vinterhalvåret gjør uværsdager det vanskeligere å finne på aktiviteter for familien. For en småbarnsfar ville det vært feiende flott å kunne ta barna med på søndagstur til biblioteket. Tenk å kunne bruke god tid på å finne fram bøker sammen med barna, uten dårlig samvittighet for alt som skal rekkes i en travel hverdag.
Et søndagsåpent bibliotek vil være et positivt bidrag til byens kulturliv, satsing på økt kunnskap, integrering og inkludering – og ikke minst, som forebyggende tiltak for barn og unge.
Et søndagsåpent bibliotek vil også gjøre sitt til at namsosskolen kan ta ekstra skritt mot målet om å ligge over landsgjennomsnittet i lesing. Ja, for hvorfor skal vi ikke det?
Øker vi tilgangen til biblioteket legger vi til rette for at enda flere – særlig småbarnsfamiliene – får muligheten til å finne nye veier inn i litteraturens spennende verden.
Geir Olav Knappe
2. kandidat
Namsos Venstre