-Kommunene skal øke innsatsen mot klimaendringer

-Venstre vil bruke kommunene til å gjennomføre politikk som er bra for klimaet, skriver Venstres Helge Solum Larsen i denne kommentaren. -Der regjeringen ikke makter å ta inn over seg alvoret, vil Venstres lokalpolitikere ta det ansvaret de kan. I fjor presenterte Venstre en nasjonal klimakur. Nå gjør vi det samme lokalt og lanserer en rekke forslag fram mot høstens lokalvalg for å bøte på regjeringens manglende innsats og ambisjoner, skriver Solum Larsen. Solum Larsen er bystyremedlem i Stavanger og fylkesordførerkandidat i Rogaland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Helge Solum larsen stavanger rogaland

Foto: 2020park, Tone Eldøy

-I verktøykassen har vi tiltak som energieffektivisering av kommunale bygg, å ta i bruk nullutslippsteknologi i kollektivtrafikken, etterstrebe at alle nye hus skal være passivhus, sørge for at matavfallet omdannes til miljøvennlig biogass og mye mer. Etter høstens valg vil Venstres nyvalgte lokalpolitikere over hele landet bruke disse verktøyene for å arbeide for reduksjon av klimagasser, skriver Solum Larsen.

-En kraftig utbygging av kollektivtrafikken er likevel det viktigste virkemidlet. Ifølge Miljøstatus.no har klimagassutslippene fra transportsektoren økt med 22 prosent de siste ti årene, og veitrafikken har stått for den største økningen. Skal vi ha mulighet til å redusere utslippene fra transportsektoren, er vi avhengige av å få flere over fra privatbil til kollektivtransport. For Nord-Jæren er skinnegående bybane det viktigste tiltaket som både kan løse trafikkavviklingen og samtidig bidra til å nå målsettingene om reduserte klimagassutslipp fra transportsektoren, slår han fast.

-Kommunene rår over virkemidler som omfatter 20 prosent av utslippene i Norge. Venstre vil derfor styrke den lokale klimainnsatsen i kommunene. Målet er at vi skal redusere utslippene med 50 prosent i alle norske kommuner fram mot 2030, skriver Solum Larsen. -Dagens regjering er i ferd med å løpe fra klimaforliket som slår fast at en betydelig del av reduksjonen av klimagasser skal tas hjemme. Vi ser nå det høyeste utslippet av CO2 siden vi begynte å måle i 1973. Etter seks år med rødgrønn regjering er Norge blitt en miljøsinke. Det må vi bruke kommunevalget til å gjøre noe med.

Les hele kommentaren her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**