Venstre er forkjemper for et suverent og folkevalgt Storting som lovgivende myndighet. Saker skal behandles i Stortinget, ikke i korridorer eller lukkede fora. Enkelt, men likevel ikke alltid tilfelle i dagens Norge.
Media og den korporative kanal skal ha påvirkningskraft. Vi ønsker imidlertid at den korporative kanal skal operere åpent, og at aktører skal stå frem som de interessenter de faktisk er. Derfor ønsker Venstre et lobbyregister på Stortinget. Media skal ikke under noen omstendighet styres.
Venstre er altså for en sterk men begrenset stat, fordeling av makt og åpne prosesser. Makten skal utøves av kompetente organ, nærmest mulig velgerne. Derfor er vi for en styrking av det lokale selvstyret. Kommunenes makt må økes, staten må begrenses og all lobbyering være åpen.
Kapitalisme eller sosialisme? Nei, takk! Ingen av delene. Venstre elsker enkeltindividet og dets ideer. Vi vil aldri gå inn for sentrale løsninger som kveler kreativitet. Sosialisme, da må velgere stemme SV, Rødt eller AP. Venstre vet at full informasjonsflyt og langsiktig rasjonelle aktører er en illusjon. Kapitalistisk liberalisme i sin ytterste form er vi derfor ikke tilhenger av. Liberalisme handler om frihet for enkeltmennesket og frihet får man bare i opplyste demokratier tuftet på ytringsfrihet, kunnskap og solidaritet.
Venstre mener at vi trenger både offentlige og private tilbydere. Gode og tenkende hoder er Norges viktigste ressurs, og høykompetente personer er den nye arbeiderklassen. Disse skifter arbeidsgiver relativt hyppig. Prisingen av hodene står det offentlige og det private for. Menneskenære yrker, som innenfor helsesektoren, har det offentlige valgt å prise lavt. Venstre vil heve statusen både på læreryrket og for yrkesgruppene innenfor pleie- og omsorgstjenesten. En viss privatisering kan (men det er ingen garanti) være et virkemiddel. Det forutsetter at kvalitet er viktigste evalueringskriterium.
Innovasjon er det enkeltmennesker som står for, og Venstre mener at vi aldri kan få nok nyutvikling. Samtidig ønsker vi offentlig styring og kontroll. Ved å utforme gode insentiver for næringslivet, vil vi blant annet gjøre det lønnsomt å komme med, drive frem og kommersialisere grønne ideer.
I Drammen vil Venstre benytte sin posisjon i bystyret til å utøve aktivt eierskap, og vi ønsker å styre EB og andre virksomheter kommunen har eierskap i. Eventuelle utbytter skal veies opp mot de samfunnsmessige gevinstene innbyggerne kan få av at selskapene benytter kapitalen til å ruste seg for fremtiden.
Blokkene kan domineres av sosialistisk tankegods om at det offentlig leverer gode velferdsløsninger fordi det ikke finnes insentiver til effektivisering, eller kapitalistisk tankegods om at de private kan drive alle ting billigere. Begge deler er feil, fordi lokale løsninger alltid er best og de må velges ut fra hver kommunes situasjon.
Derfor er blokkene ulike og sammensetningen av blokkene påvirker deres politikk.
Ulla Nordgarden, Ordførerkandidat Drammen Venstre