Skattlegging av frivillig arbeid er meningsløst

– Nordland Venstre mener at en skattlegging av frivillighet betyr nedbygging av kulturlivet. Det er galt å bygge ned norsk kulturliv gjennom skattlegging av frivillighet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Kilde Vol.no

Venstreleder Arne Ivar Mikalsen mener skattlegging av frivillig arbeid er meningsløst.
– Nordland Venstre mener at en skattlegging av frivillighet betyr nedbygging av kulturlivet. Det er galt å bygge ned norsk kulturliv gjennom skattlegging av frivillighet. Det sier leder av Nordland Venstre Arne Ivar Mikalsen fra Hadsel. Han er i tillegg andrekandidat til fylkestingsvalget.

Arne Ivar Mikalsen i Nordland Venstre frykter for den frivillige innsatsen om ikke skatteetatens reg

Arne Ivar Mikalsen i Nordland Venstre frykter for den frivillige innsatsen om ikke skatteetatens reg
Foto: Knut Ivar Aarstein/Pressefoto

Bakgrunnen for utspillet er at Venstre reagerer på at Skatteetaten mener festivalarrangører skal betale arbeidsgiveravgift for de frivillige. Skatteetaten mener også at frivillige må skatte av gjenytelsene de får fra festivalene, som for eksempel festivalpass og mat.
– Det er ingen sær-regler for festivalarrangører eller for de som arbeider for festivalarrangørene, sier Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten til musikknettstedet Ballade.no

Tåpelig praksis
Arne Ivar Mikalsen mener denne skattepraksisen er tåpelig.

– Om noen får slippe inn på en festival en dag, etter å ha jobbet en dag gratis, så får de billetter som ellers ikke ville blitt solgt i et marked. Og verdien av disse kan vanskelig sies å være av inntektsmessig verdi. Dersom dette er riktig fortolkning av skattereglene – er dette svært uheldig og kan umulig være i samsvar med politisk intensjon i frivillighetsåret 2011. Venstre mener derfor at skattereglene eventuelt praktiseringen av disse må endres, sier Mikalsen.

– Skatteetaten få hjelp av nye regler, slik at de ikke bruker tid og krefter på saker som dette. For å sitere Carsten Henrik Pihl redaksjonssjef i Dine Penger: : Skatteretten er et vilniss av regler, og det er fort gjort å gå seg vill. Det er det det vi tror Skatteetatens egne folk har gjort i denne saken.

Dramatiske konsekvenser
– Byråkratiske operasjoner vil koste mer enn skattekronene som kan innhentes av den varslede praktisering av skattereglene. Og dette vil få dramatiske konsekvenser for viktige kulturarrangement rundt om i fylket. Vi kan nevne så som Sommer-Melbu, Skytterstevner, og alle de ulike festivalene vi har rundt om i fylket. Hva vil Parkenfestivalen, Trænafestivalen, og andre arrangement være uten den betydelige frivillige innsatsen som skjer. Økonomien i disse arrangementene er marginale. Venstre vil at det frivillige engasjement fortsatt skal være en berikelse for samfunnet og vi mener at kulturarrangement er viktig for trivsel, tilhøringhet og næringsutvikling, mener Mikalsen, som altså ønsker endret skattepraksis.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**