Pensjonspoeng for høyere utdanning nå!

Om en knapp måned begynner over 100.000 nye studenter sin lange utdanningsvei på landets universiteter og høgskoler. Deres utdanning har betydning for vekst, velferd og kulturell utvikling i fremtidens Norge. Mens lærlinger tjener opp pensjonspoeng fra første dag i læretiden, tjener studenter opp studiegjeld.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Etter fullført utdanning venter tilbakebetaling av studielån. Tall fra lånekassens for 2010 viser gjennomsnittlig studiegjeld på 199.000 kroner for Bachelorgrad og 294.000 kroner for en Mastergrad. For studier i utlandet er prislappen ca. det dobbelte.

På grunn av større krav i arbeidslivet er grunnutdanningen for de fleste yrker ikke nok. Bachelorgradens svekkede stilling er årsak til at flere studenter enn før tar mastergrad. Det er et paradoks at barn fra fylte 13 år kan tjene opp pensjonspoeng fra første opptjente krone, mens et heltidsstudium i pensjonsreformen verdsettes til kroner null.

Heltidsstudenten er på vei å dø ut! Pensjonsreformen er kunnskapsfiendtlig.
94 prosent av studentene jobber i sin fritid. For mange studenter betyr dette forsinkelser i studieforløpet.

Penger, sedler

Foto: Microsoft

Samlet sett har universitetene i snitt den høyeste gjennomføringsprosenten på bachelornivå (87,2) og relativ høy gjennomføring på masternivå (74,1). Andelen høyskolestudenter som gjennomfører et masterstudium på normert tid er bare 52,3 prosent. Dette skyldes at høgskolene har flere deltidsstudenter.Studentene blir stadig eldre når de avslutter studiene. Mens høyeregradsstudenter i gjennomsnitt var 28,8 år ved avsluttet utdanning i 1997, har alderen økt til 31,1 år i 2007, doktorgrad 38 år (2009). Dette betyr at mulighetene til å oppnå full pensjonsopptjening innen fylte 67 år er ikke-eksisterende for mange. For å oppnå full pensjonsopptjening må en være yrkesaktiv i 43 år. Den nye pensjonsordningen legger opp til at langtidsutdannede ikke rekker tilstrekkelig opptjeningstid i arbeidslivet for å sikre seg fulle pensjonsrettihgheter.

Norsk Studentorganisasjon (NSO) som representerer 200.000 studenter fra høgskoler og universiteter, Norske barne-og ungdomsorganisasjoner (LNU), som samler 400.000 ungdommer i 140 medlemsorganisasjoner, har krevd rettigheter for opptjening av pensjonspoeng under gradsstudier på lik linje med vernepliktige og lærlinger uten å bli hørt. Studenters levekår må settes på den politiske dagsorden! Det er på tide å justere pensjonsreformen!

Franziska Wika
Nordland Venstre

Mosjøen, 20. juli 2011

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**