Eiendomsskattens forunderlige irrganger

Øystein Smidt tar et oppgjør med FrPs Lasse Kristengård og KrFs Odd Hagen påstander om eiendomsskatt i dette leserinnlegget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Følgende leserinnlegg er sendt inn til Raumnes:

Når Lasse Kristengård inviterer til kretsmesterskap i hvem som husker best fra kommunestyrets talerstol om eiendomsskatt, skal en lytte/lese nøye. I sitt innlegg i Raumnes 16. juli er det tydelig at Kristengård og FrP har behov for å nyansere sitt bilde av uttalelsene i forbindelse med regnskapet for 2010. Det tar jeg som et tegn på noe mer moderasjon i hans absolutter. Det ble faktisk brukt ordet å tilbakebetale eiendomsskatten for 2011 i innlegget. Hvis Kristengård bare mente at det ikke skulle innkreves eiendomsskatt for siste tre måneder, så burde nok ordet tilbakebetale ikke vært brukt. Jeg tror nok også Odd Erik Kokkin har hørt ordet tilbakebetale.

I samme avis postulerer Odd Hagen fra KrF at hvis kommunen hadde fått de samme inntektene som fra eiendomsskatten gjennom ordinær beskatning og overføringer, så hadde det ikke vært behov for eiendomsskatt. Nei, tenk det. Er noen uenig i det. Men sånn er det ikke.

Nes Venstre var av de første til å fremføre forslag om muligheten til å la kommunene øke det alminnelige kommunale skattøret. Det hadde vært en mer rettferdig måte å skattlegge på for skattesvake lokalsamfunn, men dette er ikke godkjent av Stortinget.

Nes Venstre vil fjerne eiendomsskatten når vi har funnet andre måter å saldere budsjettet på. Det er vel egentlig det samme KrF sier. Forskjellen er at KrF bruker eiendomsskattepenger i saldering av sine budsjetter selv om de er sterkt i mot ordningen. Det samme gjelder FrP, selv om de også har andre inndekninger, som å forlenge avdragstiden på lån. Men slik forlengelse skaper jo store problemer i forhold til fremtidige investeringer.

Øystein Smidt

Foto: Birger Areklett

Inntil de partier som er i mot eiendomskatt presenterer hva som er alternativ inntekt eller innsparing, virker disse avisinnleggene bare patetiske. Blir det flertall på borgerlig side ved høstens kommunestyrevalg må flertallpartiene bli enige om et budsjett. Nes Venstre vil være en del av et slikt flertall, men da må dette være et ansvarlig budsjett der inntektssiden faktisk dekker de driftskostnadene kommunen har.

Nes Venstre
Øystein Smidt

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**