Fredag 16. juli lanserte Protestfestivalen sitt program for 2011. I den forbindelse arrangerte de en debatt under temaet "Er kunstnerne dagdrivere med sugerør i kommunekassa?" . I panelet satt Jørgen Kristiansen (KrF), Alf Holmelid (SV), Tor Sigbjørn Utsogn (Frp), Cecilie Nissen (V) og leder av kulturstyret Abdullahi Alason (Ap). Den timelange debatten ble ledet av Dag Olaf Torjesen.
Debattens overordnede spørsmål provoserte flere i panelet, blant annet Venstres representant:
– I Norge er det ca. 20 000 profesjonelle kunstnere. I år fikk 696 kunstnere stipend fra staten. Det er ca. 3.5 %. Hva gjør resten? Jo, de har enten jobber ved siden av eller de tjener penger på kunsten sin.
I løpet av debatten var panelet innom flere temaer, men størst fokus fikk naturlig nok spørsmålet om det offentliges ansvar for å finansiere kunstnernes aktiviteter. Venstres Cecilie Nissen er selv billedkunstner, og brukte egne erfaringer til å vise resten av panelet og publikum at sugerøret i kommunekassa i beste fall er tett.
For en tid tilbake var jeg så heldig å få et stipend fra Innovasjon Norge på 200 000,- til et større prosjekt. Det forutsatte at jeg selv bidro med tilsvarende sum. Størsteparten av midlene gikk ut igjen til det lokale næringslivet. For eksempel til en skiltmaker i Posebyen. Det kaller jeg verdiskapning ikke sugerør, sa Nissen i debatten, og tilføyde at inneværende års budsjettramme til kunstnerstipend i Kristiansand kommune er på 125 000,-.
Debattens politiske skillelinjer gikk mellom de som mente at det var viktig med en viss andel offentlig finansiering av kunst- og kulturlivet for å sikre allmenn tilgang og de som mente at kunstnerne måtte være hundre prosent avhengig av å selge egen produksjon. I tillegg steg temperaturen i salen mange hakk da spørsmålet om kunstens egenverdi versus instrumentelle funksjon ble brakt på banen. Venstres representant i panelet var opptatt av kunstens egenverdi – noe som får oss til å tenke, noe som utfordrer makta og noe som er med på å bygge identitiet.
Debutant Cecilie Nissen (V) avsluttet debatten med følgende budskap: – Vi må ha et fritt og uavhengig kulturliv!
Mer om Kristiansand Venstres kulturpolitikk kan du lese i programmet for 2011-2015. Du kan også følge Cecilie Nissen på Facebook, og lese mer om henne her.