Tønsberg Venstre mener at kommunen skal etablere et sprøyterom i byen, et sted er sprøytenarkomane kan sette sprøyter i tryggere omgivelser enn det de har i dag.
– "Det er snakk om å behandle narkomane med respekt"-, sier ordførerkandidat for Venstre Hilmar Flatabø.
På et sprøyterom vil de narkomane få rene sprøyter og kontakt med helsepersonell, dette vil i følge Flatabø føre til færre overdoser og bedre hele for de narkomane. Venstre ønsker også at kommunen skal vurdere å delta i eventuelle prøveprosjekt med heroinassistert behandling av tunge rusmisbrukere i Tønsberg.
-"Heroinassistert behandling vil naturligvis ikke passe for alle heroinavhengige i Tønsberg, men dette handler om å ta tunge brukere på alvor. Som samfunn må vi bekjempe rusmisbruket, ikke rusmisbrukerne-" sier ordførerkandidat for Venstre Hilmar Flatabø
I Sveits har man et sted mellom 25.000 30.000 heroinavhengige, og det er 1300 som er med i programmet for heroinassistert behandling med utdeling av diamorfin. Cirka 16.000 får metadon eller subutex.
"-Helsevesenet må kunne gi tilbud til alle rusavhengige, også de som ikke greier behandling med subutex og metadon innenfor de systemene som finnes i dag. Vi må tilnærme oss rusavhengige i vissheten om at dette er enkeltpersoner som trenger ulike løsninger og ulik behandling. Det er her heroinassistert behandling kommer inn, som et virkemiddel til for å få folk i kontakt med behandlingsapparatet og for å gi enkeltpersoner et bedre og mer verdig liv, sier "- avslutter Flatabø
Det viktigste er selvfølgelig å få mennesker ut av russituasjonen. På stortinget har Venstre i sitt alternative budsjett avsatt 75 millioner kr til å innføre en 24-timers regel for behandlingsplass etter akuttavrusning.
24-timersregel
-" Det er uverdig at rusmisbrukere må vente lenge på behandlingsplass når de vil ut av narkotikamisbruket sitt"- sier Hilmar Flatabø
Om 24-timersregelen
I Stockholmsområdet ved Beroendecentrum innenfor Stockholms lens sjukvårdsområde i Sverige har man fått til bedre samhandling mellom nivåene slik at pasientene har et avtalt behandlingstilbud med time innen 24 timer etter avrusning. Egne mottaksenheter har fri tilgang til akuttavdeling. Noe av suksessen til Stockholmsmodellen er at pasienten har time til behandling innen 24 timer. Dette gir trygghet for både behandlere og pasienter. Behandlere skriver ikke ut pasienten fra sykehusene eller avdelingen med mindre de har behandlingstime innen et døgn, og pasientene kan være trygge på at de ikke blir kastet på gaten. Dette systemet må, etter Venstres mening, på plass i Norge.