Halden trenger offentlig havn på Mølen

Skal det bli økonomi i havneprosjeketet, må havnen få utvikle seg på Mølen skriver Roar Günther Andersen i dette innlegget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Det gis inntrykk av at en ny offentlig havn skal legges til Sauøya. Kjære haldenser, som den oppvakte person du er, har du forlengst forstått at dette er en illusjon. For det første, går det ikke an å drive en offentlig havn med 75 m kaiplass, med mindre vi snakker om en ny gjestehavn for småbåter. For det andre er det all grunn til å tro at kostnadene ved nyanlegget på Sauøya langt overskrider det som er rentabelt med dagens trafikk. Som propagandastøtte til APs intenst pågående valgkamp, har administrasjonen valgt å hemmeligholde kostnadene ved prosjektet.

Skip

Foto: Microsoft

Det er her jeg ikke kan la være å undres over den merkverdige framgangsmåten AP har valgt å følge i bestrebelsene på å slå kloa i områdene på Mølen for å stappe verdiene inn i pengesluket på Kaken og samtidig overta forurensingsansvaret på Tyska, Hollenderen og i Vadet. Dersom man hadde latt Halden havn utvikle seg, slik blant annet tidligere havnesjef Øyvind Johannesen arbeidet for, kunne hele flytteoperasjonen faktisk hatt fornuft, hvilket er fraværende i det pågående prosjektet.

Den eneste farbare veien å gå nå, er å la Halden havn utvikle seg på Mølen, for å skaffe en aktivitet som ved en senere anledning har råd til å etablere seg på Sauøya. På Mølen har vi jernbanespor. Her har vi kaiplass. Vi hadde lagerskur inntil AP og lakeiene fjernet dem.

Havna er viktig for næringsutviklingen i Halden. Vi kan ødelegge den på APs måte eller utvikle den på Venstres måte.

Med hilsen
Roar Günther Andersen,
Gruppeleder (V) i kommunestyret

Innlegget ble trykket i Halden Arbeiderblad 5. juli

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**