Venstre redder velferden

Venstre er den tryggeste veien til et grønnere borgerlig byråd.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Erlend_Horn_pressebilde_2011_kvadratisk

Foto: Tor Blaha

Trekløveret Ohnstad, Miljeteig og Bjørdal fra hhv. Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet skrev i BA 2. juli om behovet for en rødgrønn redningsoperasjon overfor velferdskommunen Bergen. Venstre deler ikke nødvendigvis den krisebeskrivelsen de tre serverer, men det er ingen tvil om at det er mange uløste oppgaver i byen vår. Vi kan stille spørsmål ved byrådets prioriteringer når halvering av eiendomsskatten tilsynelatende er viktigere enn et bedre velferdstilbud — spesielt overfor de som trenger det aller mest, som utviklingshemmede, psykiatripasienter eller de rusavhengige. Løsningen er imidlertid ikke mer rødgrønn klagesang, men en konstruktiv dreiing av politikken inn mot sentrum.

Større visjoner
Ett faktum er relativt ubestridt: Bergen er en borgerlig by. Ved forrige meningsmåling i Bergensavisen fikk de ikke-sosialistiske partiene nesten 70 % oppslutning. Det betyr dog ikke at bergenserne ikke ønsker seg politikere med større visjoner enn de som nå styrer showet: Antallet som vil ha rask videre utbygging av Bybanen har steget kraftig siden åpningen; den folkelige støtten til trafikkdempende tiltak øker i takt med køene; og stadig flere får øynene opp for behovet for en ny ruspolitikk.

Slik det ligger an nå ser det ut til at et overveldende flertall av bergenserne ønsker seg Monica Mæland som byrådsleder også etter valget. Det er derimot ikke nødvendig å kaste byrådet for å få en endring i den politikken som langt færre er helt fornøyd med. Venstre går til valg på å dra politikken i en grønnere og mer liberal retning — i retning det politiske sentrum, med mindre iver etter velferdskutt og enkle løsninger.

Erlend_Horn_helfigur_2011

Foto: Tor Blaha

Mulig nytt flertall
På flere målinger har Venstre hatt flertall sammen med Høyre og KrF — altså uten Fremskrittspartiet. Det kan se ut som om det utkrystalliserer seg to alternativer i dette valget: Et byråd med forankring i Frp eller et byråd med forankring i Venstre. Hva Frp vil kjempe for får de svare for selv, men om velgerne gir Venstre byrådsmakt vil vi stille strenge krav til gjennomslag for en raskere bybaneutbygging, mer offensive grep mot bilkøene og en mer aktiv ruspolitikk. Venstre er den tryggeste veien til et grønnere borgerlig byråd.

Erlend Horn, 2. kandidat for Venstre

Innlegget sto på trykk i BA tirsdag 5. juli.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**