FOLK FØRST!
1. ÅPENHET OG DELTAGELSE I LOKALDEMOKRATIET
Åpenhet og innsyn i beslutningsprosessene er viktig for at alle borgere skal kunne orientere seg i og delta i folkestyret. Åpenhet hindrer maktmisbruk og er en forutsetning for tillit. Borgerne skal kunne delta på egne premisser, uten at det kreves spesialkompetanse.
Deltagelse i folkestyret handler om å ta medansvar. Avgjørelser må tas nærmest mulig dem det angår. Det er derfor en viktig politisk oppgave å delegere makt nedover i systemet. Venstre vil ha lokalt tilpassa løsninger. Venstre vil ha mindre øremerking og mindre statlig styring. Kommunene og fylkeskommunene må få mer frie midler og finne sine egne løsninger. Det gir et levende lokaldemokrati.
Troms Venstre mener at oppgavene til Troms fylkeskommune ikke fordrer parlamentarisk styring med mange heltidsansatte politikere. Troms Venstre vil stemme for fylkesutvalgsmodellen for å få større fokus på de beste løsningene, spare penger, og bruke mindre tid på partipolitiske barrikade-kamper. Venstre vil uansett søke makt i det styringssystemet som flertallet velger under konstitueringen.
Landsdelssamarbeidet må revurderes. Troms Venstre vil finne gode samarbeidsløsninger i den nordlige landsdelen og i de internasjonale fora vi deltar i her nord, uten et fordyrende landsdelsutvalg som framstår som et nytt forvaltningsnivå.
Dette programmet omhandler også noen områder som ligger utenfor fylkeskommunens direkte oppgaver fordi fylkestinget behandler høringer og vedtar uttalelser til nasjonale saker.
Venstre vil:
grunnlovsfeste det lokale selvstyret.
at mer overføringer til kommunene skal være frie midler, ikke øremerket.
verne om retten til ytringsfrihet for ansatte i fylkeskommunen og
gi barn og unge bedre adgang til å bli hørt.
stimulere frivillige lag og foreninger til å fortsette sin viktige innsats i lokalmiljøene.
gi 16-åringer alminnelig stemmerett.
fortsatt stemme imot parlamentarisk styring av Troms fylkeskommune.
finne gode samarbeidsløsninger i nord.
2. EN MODERNE MILJØPOLITIKK
Venstre er miljøgarantisten i norsk politikk. God klimapolitikk er avgjørende for å hindre globale katastrofer og for å bevare matressursene i havet her nord. God miljøpolitikk er også god næringspolitikk, for det setter fart i teknologiske nyvinninger.
Venstre har alltid vært på banen i miljøsaker og vil fortsatt stå i front for å bevare miljøet og sikre en bærekraftig utnytting av ressursene i Troms, i landet og verden forøvrig. Reduksjon av klimagasser og tilpasninger til klimaendringer må etterleves, ellers vil verden raskt oppleve flere oversvømmelser, nød og ustabilitet ved store folkeforflytninger. I nord kan oppvarmingen av Polhavet endre strømmer og true fiskeartenes eksistens og tilstedeværelse. Venstre vil ha en jevnlig oppfølging av klimaplanen for Troms i forhold til klimautvikling og ny vitenskap.
Venstre vil arbeide for at Troms tar sin del av ansvaret for de globale miljøutfordringene. Norge som et rikt land bør lede an i utviklingen mot et mer bærekraftig samfunn og rettferdig handel, der de fattigste landene får sin rettmessige andel.
Det er viktig å følge opp og utvikle forpliktende planer for å nå miljømålene. Venstre vil basere arbeidet på folkelig deltakelse, langsiktig planlegging og samarbeid på tvers av samfunnssektorer og samfunnsinteresser.
Troms Venstre vil arbeide for:
at Troms fylkeskommune skal følge opp egen klimaplan og være pådriver for lokale klimaplaner. Troms fylkeskommune skal ved lokale tiltak bidra til de nasjonale klimamålsettingene om reduksjon i utslipp av klimaødeleggende gasser.
at gasskraftverk skal ha C02- rensing fra oppstart.
en begrenset og kontrollert petroleumsindustri i nord, der kystnære områder skjermes og gis sikkerhet og varig grunnlag for å drive andre næringer, som fiskeri og reiseliv. Venstre går imot petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
å sikre beredskap mot oljehavarier og atomforurensing utenfor kysten vår.
at Troms fylkeskommuner handler innenfor målsetningene til FairTrade.
at Troms Fylkeskommune bidrar til sikkerhet innenfor målsetningene til Safe Community.
Kraftig kollektivsatsing i byene.
utbygging av Nordnorge-banen for å få mindre tungtrafikk på veiene
å tilrettelegge for utbygging av småkraftverk, men samtidig være svært restriktiv med nedbygging av urørte vassdrag.
å tilrettelegge for miljøtilpasset utbygging av flere vindkraftverk og tidevannskraftverk, som kan gi flere alternative, rene og varige energikilder.
å støtte bioanlegg og andre anlegg for utnytting av alternativ vannbåren varme ved større utbygginger, spesielt ved offentlige bygg.
å sikre allemannsretten til å ferdes fritt i naturen
å verne strategisk viktig dyrka mark.
å unngå nedbygging av strandsonen i kystkommunene og langs innsjøer i kommunene.
å rydde opp i gamle miljøutslipp og fjerne vrak.
rydding av kratt langs veiene for sikkerhet for dyr og trafikanter, for trivsel og opplevelser.
å sikre det biologiske mangfoldet gjennom en målrettet og miljøbasert arealforvaltning
å behandle både husdyr og ville dyr med respekt.
En balansert forvaltning av rovdyr og ørn som sikrer levedyktige stammer og gir grunnlag for husdyrhold.
3. KOMPETANSEFYLKET TROMS
Mer kunnskap flere muligheter
For Venstre er det en viktig demokratisk oppgave å sikre alle den samme adgangen til utdannelse og kunnskap uansett sosial og kulturell bakgrunn. Venstre vil ha en god, liberal offentlig fellesskole, men er åpen for friskoler. Mangfold er positivt og skal verdsettes.
Venstre ønsker at visjonen om Kompetansefylket Troms skal realiseres. For fylkeskommunen gjelder det å ha kvalitativt fokus på de videregående skolene, lærlingeordningen, lærekontrakter og fagskoler, som er de viktigste oppgavene fylkeskommunen har ansvaret for i dag. Samtidig skal fylkeskommunen tilrettelegge for livslang læring i alle regioner av fylket, for eksempel gjennom studiesentrene, næringshagene og bibliotektjenesten.
Struktur
Troms Venstre ønsker god geografisk fordeling på skoletilbudene i fylket, slik at flest mulig elever får det tilbudet de ønsker i nærheten av der de bor. Fylkeskommunen har ennå ikke utnyttet fordelene ved ny teknologi. Undervisning gjennom videokonferanser skal ikke erstatte tradisjonelle klasser, men gi tilbud som ellers ikke er mulig der det er få søkere. Samtidig må man kraftsamle ressurskrevende utdanninger med lavt søkertall for i det hele tatt å kunne gi slike tilbud i fylket. Nære ledere, egen skoleidentitet og muligheter til å virkeliggjøre lokale ambisjoner er viktig for motivasjonen til skolesamfunnene.
Det videregående skoletilbudet må være et bidrag til å øke ungdommens valgfrihet. Venstre vil at søkernes førstevalg i størst mulig grad skal innfris. Troms Venstre vil at det skal være fritt skolevalg i fylket, men alle elever skal ha rett til å gå på skole i sin nærregion.
Det må opprettes stipender for fagprogram som er spesielt viktig for samfunn og næring i nord. Fylkeskommunen må også vurdere utstyrsstipend for elever på studieretninger med høyt utstyrsbehov. Troms Venstre vil arbeide for at ordningen med bokutlån erstattes med stipender. Dette vil samtidig kreve mindre lagerplass og mindre byråkrati.
Skolemiljø
Venstre ønsker et sterkere fokus på arbeidsmiljøet i skolene. Mange skoleanlegg mangler vedlikehold og må opprustes. "Friske" skolebygg fører til større trivsel, som igjen fører til et langt bedre læringsmiljø. Det er fortsatt slik flere steder at lærerne er henvist til trange arbeidspulter i lesesaler av noen arbeidsrom. Dette er ikke akseptabelt i forhold til det arbeidet de faktisk skal utføre, og det hindrer rekruttering. Mange renoveringsprosjekter og saneringer er dessverre satt på vent på grunn av regionale omstruktureringer. Venstre vil vurdere hva som kan løses uavhengig av pågående struktureringer.
Trivsel og trygghet er helt grunnleggende for læring. Venstre vil stille klare krav til at hver enkelt skoleledelse skal ha gode rutiner for å oppdage og sette inn tiltak mot trakassering i og rundt skolemiljøet.
La elevene få vise sine talenter
Venstre vil fokusere på den enkelte elev, slik at skolemål og -planer ikke begrenser individuelle talenter og ferdigheter som kan gi eleven arbeid og personlig vekst.
Alle elever har rett til å lykkes og oppleve mestring. Sjansen for å oppnå det øker når bredden på skoleaktivitetene øker: Både de teoretiske, praktiske, fysiske og estetiske sidene hos den enkelte elev må utvikles. Elevene må få arenaer til å delta i kulturaktiviteter i skoletid og skolefritid. Venstre ønsker ei trygg og aktiv fritid for internatbeboerne. Det kan gjøre skolen mer attraktiv og gi bedre trivsel og bedre læringsmiljø.
Den kulturelle skolesekkens tilbud må utvides for alle de videregående skolene og særlig innrettes mot større aktivisering av elevene.
Venstre vil øke statusen og sikre kvaliteten på yrkesfaglige studieretninger. På sentralt plan vil Venstre arbeide for at elevene på yrkesfag møter en mer praktisk rettet utdanning, særlig første året, og at de mer teoritunge fagene i større grad fases inn når elevenes modenhet og motivasjon er til stede. For å kvalifisere flere for yrkeslivet er det behov for en langt mer fleksibel yrkesfagutdanningsmodell enn bare 2 år skole 2 år i bedrift. Det er viktig at fagutdanningen ikke stopper opp for enkeltelever. Lærekandidatordningen er et viktig supplement som gir flere anledning til å vise hva de faktisk kan og ut fra det få større jobbmuligheter. Venstre ønsker flere pedagoger på lærlingebedrifter og vil fjerne arbeidsgiveravgifta for lærlinger. Dette vil gi flere elever mulighet til å få en praktisk avslutning på utdanningen sin.
Ungt entreprenørskap skal fortsatt være en viktig læringsmetode og -arena for alle i den videregående skolen.
Venstre vil utnytte kompetansen og fasilitetene ved de videregående skolene ved oppbygging av fagskoler, som nå er fylkeskommunens ansvarsområde.
IKT
Digital kompetanse er en av flere grunnleggende ferdigheter, og det må merkes i ressurstildelingen til skolen i form av både kompetanse og materiell. Det er viktig at førstehåndsberedskapen på skolene styrkes og at lærerne generelt får større kompetanse til å utnytte de digitale mediene optimalt, men også til å kunne gi enkel teknisk hjelp til elevene når det butter. Elevenes muligheter og rettigheter må sikres når det gjelder gjennomføring av prøver og eksamener med digitale hjelpemidler.
Satse på læreren
Å satse på læreren betyr å satse på eleven. Venstre vil gjøre etter- og videreutdanningen bedre ved å lage systematiske og forutsigbare kompetanseplaner for lærerne, som skal ha rett og plikt til å delta. Kompetanseplaner må vi ha uansett, men de har også en rekrutterende effekt når fylkeskommunen må konkurrere om personell som ellers kan få FOU-del i vitenskapelige stillinger. Samtidig må fylkeskommunen vurdere å gi videreutdanning til ansatte i fag som det er dårlig lærerrekruttering til. Aktive seniortiltak skal bidra til å beholde gode ressurser i skolen.
Venstre mener at skoleverket bedre må gjøres i stand til å ta imot nye elevgrupper i vårt flerkulturelle land, bl.a. gjennom kompetanseheving av personalet. Særlig relevant i denne sammenheng er flerspråklighet og rekruttering av lærere med minoritetsspråklig bakgrunn, herunder også samisk.
Styrke rådgivning og ledelse
Venstre vil ha tilpasset opplæring for elever på alle nivåer. For Venstre er det alltid elevens individuelle behov som må være utgangspunktet for den opplæringen som tilbys. Målet skal være å gi den enkelte elev likeverdige muligheter for utvikling – ikke å oppnå mest mulig likhet.
Det skal være et mål at langt flere av ungdommene i Troms kvalifiserer seg for arbeidslivet. Det krever at flere fullfører og består videregående skole, at flere får lærlingeplass, at flere fullfører til fagbrev eller lærekontrakter.
Troms Venstre og vil styrke kontaktlærerrollen og oppfølgingstjenesten i den videregående skolen. Det gjelder både den sosiale rådgivningen og yrkesveiledningen. En velfungerende og motiverende rådgivertjeneste, samt større valgfrihet, muligheter for nye arenaer og flersidige sosiale nettverk gjennom organiserte fritidsaktiviteter, er faktorer som kan bedre læringssituasjonen og trivselen til eleven.
Venstre mener det er nødvendig med bedre overlapp og samarbeid mellom ungdomsskolene og de videregående skolene for at den enkelte ungdom skal bli best mulig ivaretatt. Troms Venstre vil sørge for en helhetlig utdanning med gode overganger fra et nivå til et annet. Universitet, høgskole og næringsliv må bli nære samarbeidspartnere for alle våre videregående skoler. Troms Venstre støtter ferieskoletiltak, der man kan skifte litt på miljøet og sette inn nye lærerkrefter i en kraftinnsats for at eleven skal bestå, forbedre karakterer eller få ny giv.
Rektor må få bedre mulighet til å utøve sin rolle som pedagogisk leder og kompetanseutvikler. Venstre ser det som naturlig at skoleledere deltar i den lokalpolitiske debatten om skolen, og mener at skolelederen både har et ansvar og en plikt til å engasjere seg i samfunnsdebatten, som andre fylkesansatte og borgere for øvrig.
Skolen er først og fremst til for elevene. Derfor må elevrådet og elevenes engasjement løftes betydelig og utnyttes i utviklingen av skolen.
Livslang læring
Læring skal kunne skje gjennom hele livet, også på formelt nivå. En verden i rask utvikling krever også jevnlig etter- og videreutdanning i alle bransjer. Kompetansebygging er også næringsutvikling og vil være et konkret område der det offentlige kan bidra til å gjøre det enklere for småbedriftene.
Med sitt oppdrag innenfor regional utvikling må Fylkeskommunen bidra med tilrettelegging for høyere utdanning, særlig profesjonsutdanninger, for å nå etablerte voksne som ellers ikke vil kunne ta slik utdanning. Samlingsbaserte deltidstilbud vil også imøtekomme idrettsungdommens behov for utdanning parallelt med idrettskarriere. Samtidig må flere nettbaserte utdanningstilbud utvikles.
Troms Venstre vil etablere flere karrieresenter i fylkeskommunens regi i samarbeid med aktører som NAV og andre.
Troms Venstre vil arbeide for:
et bredt skoletilbud og høy innfrielse av søkernes førstevalg.
bedre oppfølgingstjeneste for å øke gjennomføringen
mer praksisrettet yrkesutdanning
flere lærlingeplasser og lærekontrakter
systematiske kompetanseplaner for videreutdanning av lærerne
mer kultur og idrett i skolen
mer kompetanse og ressurser til digitale verktøy
mer selvstyrte og mindre byråkratiske skoler
et bredt tilbud av høyere utdanning i Troms
flere tilbud og mer lokal tilrettelegging for livslang læring.
etablering av flere karrieresenter i fylket.
4. KULTURPOLITIKKEN
Med et godt kulturtilbud blir vårt liv rikere og mer meningsfullt. Troms Venstre er derfor opptatt av at kulturlivet gis gode betingelser. Troms Venstre ser på et aktivt kulturliv som avgjørende for utviklinga av enkeltmennesket og som en bærebjelke i samfunnet. Økt kjennskap og tilgang til kultur gir inspirasjon til nyskapning og øker den menneskelige kompetansen.
Fylkeskommunen må bruke kultur som en spiss i den regionale utviklinga. Gjennom et godt samspill mellom offentlig sektor, frie kulturaktører og næringslivet kan det skapes grunnlag for vekst, utvikling, gode sosiale nettverk og møteplasser i fylket vårt og i samvirke med andre fylker og naboland.
Kultur er også næring og institusjoner
Kultur er breddeaktiviteter og relasjonsbygging og viktig for den enkeltes utvikling, men kultur kan også være næring: Musikk, teater, billedkunst, handverk, husflid/duodji og så videre. Med et lite nærmarked er det nødvendig å støtte profesjonelle kunstnere. Troms Venstre vil særlig fremheve profesjonelt samarbeid i Nord-Norge.
Kulturinstitusjoner- og institutter bidrar til kontinuiteten i kulturlivet. Venstre er villig til å satse på disse i tett samarbeid med de andre nordnorske fylkene og Staten. Troms Venstre ønsker å fortsette Den nordnorske kulturavtalen. I Troms må vi særlig støtte opp om kulturelle fyrtårn, som Festspillene i Nord-Norge, Hålogaland Teater, Nordnorsk opera og symfoniorkester, muséene, galleriene, bibliotekene, festivalene og UKM (Ungdommens kulturmønstring). Troms Venstre vil jobbe for å få gratis museumsadgang for alle under 18 år.
Frivillig sektor
Den frivillige sektor er den aller viktigste bæreren av breddekultur og idrett. De skal støttes økonomisk og oppmuntres i sitt arbeid.
Idrett og fysisk aktivitet er viktig både som kulturbygger og helseforebygger. Troms Venstre mener det offentlige må gjøre særskilte tiltak for å få en større grad av fysisk og mentalt hemmede med i idrettsaktiviteter og -arbeid. Fylkeskommunen må ha et tett og tillitsfullt samarbeid med Troms idrettskrets. Breddeidretten er viktigst, men Troms Venstre vil støtte toppidrettsarrangementer i fylket, som både kan motivere til mer breddeidrett og kan bidra til mer næringsaktivitet.
Flerkulturelt
Troms har til alle tider vært et flerkulturelt samfunn. Samisk og kvensk kultur i Norge må rehabiliteres og utvikles. Det er for det første viktig for samenes og kvenenes identitet, men også viktig for andre nordmenn, slik at vi her nord i økende grad lærer av og blir bevisst vår mangfoldige kulturarv, særegenheter og fellestrekk. Midler til integreringsarbeid må tilføres skolene og idrettslagene, slik at innvandrere kan møte nye medborgere i idrett, lek og organisasjonsarbeid.
Troms Venstre vil arbeide for:
å ta i bruk kultur i den regionale utviklinga
fortsatt satsing på kulturinstitusjonene og festivalene
gi tillit til organisasjonene/institusjonene, slik at ikke politikerne styrer kunsten.
økt satsing på flerkulturelt arbeid
økt satsing på frivillighet og breddeidrett
støtte toppidrettsarrangementer i fylket
5 SAMFERDSELSPOLITIKK FOR MILJØ OG FRAMKOMMELIGHET
Et godt samferdselstilbud er avgjørende for å opprettholde spredt bosetting. Veistandarden i fylket skal bedres kraftig gjennom økt satsing på vedlikehold. Samtidig må det satses kraftig på kollektivtrafikken, særlig i de befolkningsrike områdene. Billettene må holdes lave og kollektive må gjøres attraktive og mer tilgjengelige, blant annet gjennom enklere billetteringssystem og bedre samordning av kollektivtrafikken. Hurtigbåttilbudet skal være en rask og trygg samferdselsåre mellom de største sentrene i fylket (Harstad – Finnsnes – Tromsø – Skjervøy).
Et overordnet mål er at all transport skjer på en mest mulig miljøvennlig måte. Det må legges inn konkrete miljø- og kvalitetskriterier i kollektivanbudene. Gods må i større grad over til skip og jernbane. Troms Venstre vil fortsatt arbeide for utbygging av Nord-Norgebanen og internasjonal havn i Tromsø. Venstre ønsker å innføre tvungen losplikt innenfor grunnlinja langs hele kysten for fartøyer over 300 bruttotonn som fører forurensende last. Det må stimuleres til mer bruk av LNG på fartøyer og innføres forbud mot bruk av tungolje som drivstoff på skip i Arktis.
Venstre vil føre en samferdselspolitikk som sikrer god og effektiv framkommelighet for folk og bedrifter, blant annet for å skape sammenhengende bo- og arbeidsmarkedsregioner.
Trafikksikkerhetstiltak og rassikring prioriteres. Det skal satses mer på tilrettelegging for sykkel i byer og tettsteder og for sykkelturisme i fylket. Fjerning av kratt langs veiene er et viktig tiltak både for trafikanter og dyr, samtidig som reiseopplevelsen berikes ved økt sikt.
Venstre er i prinsippet for veiprising for nye samferdselsløsninger. På fylkesplan vil Troms Venstre vurdere veiprising i forhold til de konkrete tiltak og til vedtakene i kommunene som berøres.
Av nybygging vil Troms Venstre særlig jobbe for Ullsfjordforbindelsen og Karlstadbrua.
Senjafergene er avgjørende for "Den ytre riksveg" og reiselivsutvikling i Troms.
Venstre vil arbeide for:
trafikksikringstiltak: Rassikring, gang- og sykkelveier, midtdelere, fotgjengerbruer/-tunneler.
samarbeidspakker med Staten, som Tromsø-pakkene, og benytte veiprising for raskere bygging av nye veier i byer og tettsteder der kommunene har vedtatt å gå for det.
å øke standarden på innfartsveger til byene og de største tettstedene
en vesentlig forbedring av veistandarden på fylkesveiene
å utvikle kollektivtransporttilbudet og holde billettprisene lave.
at transportmidlene for personbefordring også er tilpasset bevegelseshemmede.
at Transportjenesteordningen (TT) for funksjonshemmede med behov for spesialtransport gis et forsvarlig økonomisk driftsgrunnlag.
at hurtigbåtrutene sikrer et godt tilbud mellom de største sentrene i fylket (Harstad – Finnsnes – Tromsø – Skjervøy), men også slik at distriktsbefolkningen får trygge reiseforhold.
Å samordne rutetabeller mellom ulike kommunikasjonsmidler bedre.
å sikre realisering av Ullsfjordforbindelsen og Karlstadbrua.
utbygging av Nord-Norgebanen.
en kraftsatsing på kollektivtilbudet i byene.
et godt drosjetilbud gjennom løyvetildeling og regulering av drosjenæringen.
en fremtidsrettet havneutbygging, som tar sikte på at en økende andel av godstransport transporteres sjøveien.
å bedre trafikksikkerheten til sjøs ved at det utarbeides oppdaterte kartverk og bedre sikring på kysten.
sikring av skipsledene i Troms
å innføre tvungen losplikt innenfor grunnlinja langs hele kysten for fartøyer over 300 brt. som fører forurensende last.
ytre turistveg med gode ferjeforbindelser på Senja
styrket rutetilbud over Sørkjosen Lufthavn, Harstad – Narvik lufthavn Evenes og Bardufoss Lufthavn.
6. HELSE OG SOSIALSEKTOREN
Pasienten står i sentrum for Troms Venstre helsepolitikk. Troms Venstre vil derfor arbeide intensivt for å styrke pasienters rettigheter, tilbud til behandling og avbyråkratisering av helsevesenet. Det må skapes større verdighet og større nærhet i pasientbehandlingen. Pasienter skal ikke være kasteballer mellom sykehus og lokale institusjoner.
En politisk hovedsak blir finansiering av Samhandlingsreformen, tempo og rekruttering av personell. Økonomiske ressurser fører ikke alene til et bedre helsevesen. Utdanning av helsepersonell må dekke de behovene kommunene har og som kommer i forbindelse med samhandlingsreformen. Det er en urettferdig skjevfordeling av medisinsk kompetanse i landet, der særlig distriktene i Nord-Norge har store mangler. Desentralisering av helsetjenester kan samtidig bidra til flere attraktive arbeidsplasser i distriktet.
Åpenhet i helseforetakene og mulighetene for regional politisk påvirkning i styrene vil være viktig. Ansatte må kunne delta i debatten om både helsetilbudet og egen arbeidsplass uten frykt for egen framtid.
Troms Venstre vil understøtte tannlegeutdanningen i Nord-Norge og sørge for god fylkeskommunal tilrettelegging. Distriktskontorene må sikres både for pasientenes del og studentenes praksismuligheter. Troms Venstre vil gi stipender for å rekruttere til utdanning av tannhelsesekretærer i fylket hvis lav søkning truer tannhelsetjenesten.
Venstre ønsker en offentlig finansiert tannhelsetjeneste, der man får en refusjonsordning med et egenandelssystem, slik det er ellers i helsevesenet. Troms Venstre vil her i fylket starte med å utvide gratis tannhelsebehandling til ungdom mellom 19 og 25.
Troms Venstre vil tenke forebyggende helsearbeid i alle sektorer av fylkeskommunens virksomhet og støtte konkrete tiltak. Troms Venstre vil arbeide for at alle innbyggerne skal sikres en innkomst det reelt sett går an å overleve på.
Troms Venstre vil arbeide for:
økt satsing på forebyggende helsearbeid
at alle innbyggerne sikres en innkomst det går an å overleve på
økt satsing på medisinsk rehabilitering regionalt
økt satsing på barne- og ungdomspsykiatri, spesielt med fokus på akuttplasser
å styrke og forbedre behandlingstjenestene lokalt
tilrettelegge for ei god tannpleieutdanning med regionale praksiskontor.
refusjon av tannpleieutgifter på linje med andre tjenester i helsevesenet.
Sikre nok tannhelsesekretærer
7. NÆRINGSLIV
Framtidas utfordringer krever en ny og innovativ næringspolitikk. Områder som spesielt må vektlegges er miljøteknologi, salg av opplevelser, nyetableringer og kvinnearbeidsplasser. Det må legges til rette for småbedrifter. Det som er bra for småbedriftene, er oftest bra for de store, men ikke nødvendigvis omvendt. Etablererånd og -kunnskap må dyrkes, og Troms Venstre ser i så måte "Ungt entreprenørskap" som et godt virkemiddel i skolene. De lokale næringshagene og veksthusene må understøttes som utviklere av lokale næringstiltak og produkter.
Troms Venstre vil arbeide for at "nordområdesatsinga" blir mer enn bare petrosatsing. Troms Venstre vil framheve fiskeri- og reiselivsnæringas potensial i den nordlige landsdelen, ikke minst mulighetene innenfor kombinasjonen av disse. Opplevelser er også en etterspurt vare, og det er derfor gode næringsmuligheter grunnet på natur og tjenester både på kysten og på innlandet. Troms Venstre mener at naturturisme er positivt, ikke bare fordi folk behøver naturnærhet, men også fordi det øker miljøoppmerksomheten både hos turister og vertskap. Troms Venstre vil støtte kompetanseutvikling i reiselivsbedriftene og legge til rette for en bedre samorganisering av markedsarbeidet mellom reiselivsselskapene i landsdelen.
Troms Venstre vil spesielt løfte fram nye "dristige" satsinger, som kan gi store løft for småsamfunn.
Primærnæringene skal fortsatt ha en sentral plass i Troms. Landbruket og reindrifta skal fortsatt produsere tradisjonelle produkter, men også gis muligheten til annen virksomhet for å øke lønnsomheten og gi flere arbeidsplasser i bygdene. Skogbruksindustrien må økes. Bare en brøkdel av nytilveksten tas ut i skogene i Troms. Hogst gir plass til ny tilvekst og nye ressurser.
Troms skal fortsatt være et av de tyngste fylkene for fiskeri- og havbruksnæringen. Troms Venstre vil at fiskeressursene skal eies av det offentlige, men at fiskerne må gis forutsigbarhet i forhold til de tunge investeringene som må gjøres. Det er i seg selv rekrutterende.
Forskriftsmessig matproduksjon gjennom oppdrett er en god garanti for et reint hav og en rein kyst, for da er fisken friskest og produktene selger bedre. Mislighold av oppdrettsanlegg må følges opp umiddelbart, og nyetableringer må alltid avveies mot andre formål og miljøkonsekvensene. Troms har et særskilt ansvar for villaksen.
Fiskeriforskningen og kunnskap om råvare, produktutvikling og markedsføring må styrkes.
Verkstedindustrien bidrar til viktig kompetanse i landsdelen og gir grunnlag for arbeid flere steder i fylket. Troms Venstre ser at det er sterke bånd mellom verkstedindustrien, fiskeri- og havbruksnæringen og skipsfartsnæringen. Skal Troms være ledende på næringsvirksomhet på kyst- og hav, er det viktig at vi opprettholder en total kompetanse på disse områdene.
Troms Venstre vil arbeide for:
å stimulere til økt produksjon med basis i vår natur.
en større satsing på utvikling av så vel tradisjonelle – som nye næringskombinasjoner i primærnæringene.
at Troms også i framtida skal være et fremragende fiskerifylke.
økt satsing på fiskeriforskning i landsdelen og et forsknings- og undervisningstilbud innenfor arktisk naturbruk.
økt satsing på oppdrett av nye arter og økt bearbeiding av råstoffet.
å prioritere havneutbygginger i tilknytning til bearbeidingsbedrifter.
en styrket verkstedindustri for kystnæringene
styrke fagutdanningen og forskningen for industrien
økt rekruttering til primærnæringene.
stimulere til økt uttak av skog og at en større del av virket blir foredlet i Troms.
stimulere til en bedre organisering av bruk av utmarksressursene.
at forebyggende tiltak og en balansert forvaltning av rovdyr og ørn reduserer skadeomfanget i fylket, og at skadeserstatningen skal omfatte det faktiske tap som dyreeierne måtte få.
å stimulere til økt satsing på økoturisme og opplevelsesturisme.
en bærekraftig turistnæring som ikke forbruker men bruker naturen. Fisketurisme, utmarksturisme og opplevelsesturisme er viktige satsingsområder.
finansiering av ei desentralisert deltidsutdanning innen reiselivsfag, der de som allerede er i næringa er hovedmålgruppe.
god samordning av markedsarbeidet i reiselivsnæringen
toalett og søppelholdere ved rasteplassene langs veiene
avgiftsfrie tømmeordninger for bobiler.
tydelig skilting med nasjonale begrep og navn foran engelske.
at alle turistanlegg skal være tilgjengelige for funksjonshemmede.
8. FORSVARET
Troms som kjerneområde for Forsvaret
Gjennom et halvt århundre har Troms vært et hovedtyngdepunkt for Forsvaret. Gjennom disse årene er det bygd opp fasiliteter som gjør at det neppe noe sted i landet ligger bedre til rette for utdanning og øving for norske og allierte soldater. Vi har en lang kyst i nord og store ressurser å forsvare. Troms Venstre vil at Forsvaret fortsatt skal ha sin plass i Troms fordi landet er tjent med det. Norges geostrategiske beliggenhet krever spesiell satsing i forhold til nordområdene.
Det er helt avgjørende at landets nordområdesatsing, som det er bred politisk enighet om, fylles med reelt innhold. Venstre mener dette innebærer at Norge må prioritere økt seilingskapasitet i nordområdene fremfor andre sjøbaserte forsvarstiltak.
Mange forsvarsanlegg og -områder er anlagt og er under utbygging for militær utdanning og øvelser. Det vil derfor være riktig å satse på de store investeringer som allerede er gjort. Troms Venstre mener at Kontroll- og varslingssystemet (CRC) i Sørreisa er en viktig bidragsyter for å løse Forsvarets overordnede oppgaver i den nordlige delen av landet. Indre Troms er også velegnet for trening til internasjonale operasjoner. Derfor skal indre Troms fortsatt skal være et kjerneområde for Hæren, og Bardufoss hovedbase for helikopter med tilhørende støttefunksjoner.
Nord-Norge har faktisk ingen befalsskoler, og det ville være naturlig at Hærens befalsskole hadde administrasjon og fellesutdanning i fylket der de fleste bataljonene har tilhørighet. Venstre vil ha en kampbataljon etablert i Nord-Norge, samtidig som man på kort sikt sikrer at andre operative enheter blir fylt opp. Venstre vil gi HV økte øvingsmuligheter.
Troms Venstre vil ha Nasjonalt kompetansesenter for helikopter tilknyttet helikopterbasen på Bardufoss. Troms Venstre vil også arbeide for en styrking av redningstjenesten i og utenfor vårt fylke gjennom en samordning med Kystvaktas nye helikopterressurser.
Venstre mener at kompetansen i det sivile helsevesenet knyttet til veteranivaretakelse må økes. Det må satses særskilt på oppfølging av veteraners pårørende (familier og barn).
Troms Venstre ønsker å legge til rette for økt bosetting av forsvarsfamilier og mindre pendling. For å utnytte samfunnsressursene best mulig, må fylkeskommunen og kommunene inngå sivilt-militært samarbeid med Forsvaret på felles interesseområder som barnehager, skoler og karriereveiledning.
Troms Venstre vil ha en samarbeidsavtale mellom Fylkeskommunen og Forsvaret i Troms.
Troms Venstre vil arbeide for:
å ha baser og tyngdepunkt i nord for alle våpengrenene
å etablere en kampbataljon i indre Troms
en kampflyplass i nord
å legge Nasjonalt kompetansesenter for helikopter til helikopterbasen Bardufoss
økt seilingskapasitet i nordområdene
CRC i Sørreisa for overvåking av nordområdet
å legge til rette for og rekruttere forsvarsfamilier til Troms
å sikre avdelingsbefalets livskarriere.
å bedre ivaretakelsen av veteraner
en samarbeidsavtale mellom Fylkeskommunen og Forsvaret.