Det er store fordeler med å samle ekspertise, og det er store utfordringer med å være Lillebror sykehus. Drammen vil få en helt annen status som områdesykehus. De mest ambisiøse fagfolk vil søke seg dit hvor ressursene og mulighetene naturlig blir størst. Nå må vi lære av prosessen. Nå må vi kjempe for at Bærum Sykehus uansett blir et likeverdig sykehus med alt som tilhører akuttfunksjoner og gode tilbud for barn og voksne innbyggere og med de mest tilfredse pasienter og ansatte i landet. Vi må sloss for at spennende oppgaver blir lagt til våre sykehus slik at forskning og fagutvikling holdes i hevd.
Bærum Venstre har siden 2008 ved alle anledninger sagt fra om vår bekymring for konsekvensene ved reformene for innbyggere og ansatte i Vestre Viken og for Bærum Sykehus.
Vi skrev blant annet i vårt høringssvar til Regjeringen om Samhandlingsreformen:
«Venstre er bekymret for at Samhandlingsreformen vil bli et nytt NAV-prosjekt. Intensjonen er god, men verktøyet, økonomi, ansatte og elektroniske systemer, er ikke på plass.
Vi er også usikre på virkelighetsbeskrivelsen som danner grunnlag for reformen og om de tiltak som foreslås er de riktige for å oppnå en bedre helse.
Etter vår mening bør ikke denne reformen innføres i 2012 for alle kommuner, den er ikke tilstrekkelig forberedt. Vi vil foreslå at den forsøkes i utvalgte kommuner og at en ut fra disse erfaringer implementerer for hele landet. Vi er ikke negative til at Bærum kommune kan være en forsøkskommune, men da med de forutsetninger det ligger i å være en forsøkskommune». (https://fremtidenshelsetjeneste.regjeringen.no/tema/generelle-hoeringssvar/enkeltsvar/11389/)
Mye er fortsatt uavklart med ett unntak; det skal spares inn mye penger uten at pasientene skal merke det. Tror noen virkelig på det? Ikke nå lenger.
Behandling har faktisk en pris. Om en aktør skal spare, må en annen betale. Enten den nye faktoren heter «lenger reisevei til behandling og mer borte fra arbeid» eller at det er «pårørende som trenger fridag etter søvnmangel når de skal overta observasjon og pleieoppgaver når pårørende kommer hjem fra dagkirurgi » for å nevne et par.
Vi kan trygt fastslå at flere 10 år med omorganisering påvirker ansattes motivasjon. Venstre har derfor foreslått at ansattes representanter må være representert i de øverste beslutningsorganer i Vestre Viken. La oss alle naivt håpe at arbeidsgleden tåler alt, også å forholde seg til kontinuerlig sparing, stillings-kutt og forflytninger.
For oss kommunepolitikere er det mest belastende med reformene at vi ikke aner de økonomiske konsekvensene for kommunen. Hvilke ansvar vil det medføre i praksis? Er vi godt nok informert? Vi kan velge forebygging eller å sette av penger til sykehusbehandling. Hvilket valg er det? Det er vanskelig å spå, også om sykdom, i hvert fall for større deler av befolkningen. For eldre har man noen flere prognoser å gå ut fra. Vi ønsker uansett ikke at eldre og kronisk syke skal føle seg som uglesette utgifts-sluk og som kasteballer i systemet.
Vi trenger mye mer informasjon. 2012 er i denne sammenhengen rett rundt hjørnet.
I mellomtiden forventer vi, slik vi leser i Budstikka, at alle som har makt leter etter de beste løsninger for Bærum sykehus og Blakstad, bruker kontakter og snur hver stein. Bærum kommune og sykehusene våre må ikke bli sittende igjen med en dobbel dose Svarteper.
Hilde Arneberg
2. kandidat for Bærum Venstre