Venstre med ren kvinneliste i Sande

Kvinnene klatrer oppover på valglistene. I én kommune blir også den etablerte mannsbastionen utfordret av en ren kvinneliste. Aftenposten hadde 20.juni en reportasje fra Sande på Sunnmøre. Reprotasjen er gjengitt her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Aftenposten 20.juni 2011

ARNFINN MAUREN
STEIN J. BJØRGE (FOTO)

Utfordre gubbeveldet . Venstre med ren kvinneliste

Kvinnene klatrer oppover på valglistene. I én kommune blir også den etablerte mannsbastionen utfordret av en ren kvinneliste.

-Vi var lei av gubbeveldet, forklarer kvinnene på det som er en av årets kommunevalgs mest uvanlige valglister: Venstre-listen i Sande kommune på Sunnmøre. Listen inneholder 13 navn. Alle kvinner. Ikke én eneste mann.

– Uvanlig og spennende. I farten kommer jeg ikke på at dette har skjedd i Venstres historie noen gang tidligere, sier partiets nestor og «listegeneral» for 2011-valget, tidligere stortingsrepresentant Odd Einar Dørum.

Valgforsker og professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen beskriver også listen som sjelden. Det samme gjør en annen valgforsker, professor Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo (UiO).

– På Island har dette vært mer vanlig, men i Norge har vi bare hatt noen få slike lister, forteller hun.

Bakmann.

Men bak Venstre-listen i Sande står en mann. Lederen i lokalpartiet, Einar Ekroll, forteller at partiet forsøkte å stille liste ved forrige valg, men mislyktes. Han forsøkte på nytt i vinter, og etter 70-80 telefoner satt han igjen med fem-seks navn. Alle var kvinner.

– Så fikk jeg to navn til på listen, også de kvinner. Men først da bestemte vi oss for at dette skulle være en liste med bare kvinner. At det står bare kvinnenavn på den, er derfor 80 prosent tilfeldighet, forteller Ekroll.

Kvinnene tar opp kampen mot en etablert mannsbastion. Bare tre av dagens 21 kommunestyrerepresentanter i Sande er kvinner. Men Venstre-kvinnene er overbevist om at det blir flere enn tre kvinner fra høsten.

– Vi håper på to representanter, sier førstekandidat Kirsti Sissel Kragset Indresøvde.

Effekt?

Fra det politiske miljøet i kommunen har reaksjonene vært delte. Noen har, ifølge Venstre-kvinnene, reagert på at listen ikke selv tilfredsstiller den kjønnsbalansen de streber etter. Andre har oppfattet den som en kvinnesaksliste. Det er den ikke. Det er en Venstre-liste med kvinner, understreker de.

– Ved tidligere valg er mange kvinner blitt strøket. Kanskje vil denne listen få velgerne til å tenke seg om, håper Ragnhild Helle Dalen – nummer tre på listen.

Professor Frank Aarebrot tror likevel ikke Venstre skal ha altfor overdrevne forhåpninger om effekten av listen. Oppmerksomheten rundt listen kan gi partiet et lite løft, men ikke noe mer, ifølge valgforskeren.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**