For åtte år siden kom en rekke politisk interesserte personer i Larvik sammen og laget en liste. Larvikslista hadde ingen binding til de politiske partiene, og den var fri for ideologi i forhold til plassering på høyre- eller venstresiden i det politiske landskapet. Ved kommunevalget i 2003 fikk lista tilslutning fra over 20 prosent av velgerne i Larvik. Det vil si at mer enn 4000 personer valgte å se bort fra sine tidligere partipreferanser for å støtte et lokalpolitisk initiativ til å fart på Larvik etter mange år med politisk stagnasjon. Ved stortings- og fylkestingsvalg var det naturlig og trolig at Larvikslistas medlemmer spredde seg over de fleste politiske partiene, muligens med unntak av ytterkantene på høyre- og venstresiden.
Larvikslista ble en av de største gruppene i kommunestyret og fikk 8 av 35 representanter og varaordføreren. Med støtte fra forskjellige politiske partier og grupperinger fikk Larvikslista som initiativtaker og brobygger gjennomført en rekke viktige kommunale tiltak , ikke minst vedtaket om flytting av ferjekaia og oppføring av nytt kulturhus.
I 2007 gikk Larvikslista til valg med slagordet «forandringen fortsetter». Mange av listas tidligere velgere takket for seg idet de erklærte seg fornøyd med det som var oppnådd. I denne valgperioden har Larvikslista likevel vært den fjerde største gruppa med 4 representanter og over 2000 velgere. I kommunestyret har Larvikslista stått utenfor de etablerte flertalls- og mindretallskonstellasjonene. Listas representanter har tatt stilling til sakene ut fra hva de mener er bra for lokalsamfunnet uten hensyn til politisk farge. Det innebærer at noen ganger stemmer de samlet eller hver for seg med høyresiden, og noen ganger med opposisjonen det vil i Larvik si venstresiden. Etter at Venstre midt i perioden brøt ut av flertallskonstellasjonen, ble det klart at Larvikslista og Venstre i de fleste sakene hadde felles syn.
Da Larvikslista av flere grunner valgte å ikke delta ved denne høstens kommunevalg må dens tilhengere og mulige velgere finne andre politikere å stemme på. Noen av listas aktive politikere har tatt konsekvensen av den samstemmigheten de observerte med Venstre. Som et sosialliberalt parti i sentrum synes Venstre å ligge best til rette for et kommunalpolitisk engasjement uten sterke bindinger til ideologiske høyre- og venstreretninger. De fleste sakene som skal behandles og vedtas i et kommunestyre krever avveininger og vurderinger der det er viktigere med lokalkunnskap og sunn fornuft enn politiske ideologier.
Tre av de fire første kandidatene på Venstres liste ved høstens valg i Larvik, har tidligere representert Larvikslista. Vi kjenner oss hjemme i hovedlinjene i Venstres politiske syn og program, og vi ser fram til å delta i valgkampen sammen med våre nye partivenner. Samtidig vil vi arbeide for at Venstre i Larvik skal påta seg oppgaven som en brobygger i kommunepolitikken slik at «forandringen fortsetter». Et kommunestyre der det er maktpåliggende å skjerpe motsetningene gir som regel få og dårlige resultater. Høyresympatisører som er skeptiske til samarbeidet med Fremskrittspartiet, og sympatisører med Arbeiderpartiet som er skeptiske til LO-makt og venstredreining, burde lett finne veien til Venstre i Larvik i september. Når også Larvikslistas velgere ved siste kommunevalg ser at det er Venstre som nå skal stå for den uavhengige og optimistiske politikken, burde det ligge an til at Venstre får minst fem-seks representanter i tillegg til den kumulerte og sikre førstekandidaten.
Jan Villum
(LL, nå 3. plass på Venstres liste)