Veiutbygging i fylket etter lapskausmetoden

I fylkestingets møte 21. juni var vi vitne til et nytt prinsipp for tildeling av prosjektmidler til veiprosjekter i fylket. Det var en selsom opplevelse å være folkevalgt representant i denne saken. Ingrediensene i saken bestod av en UNESCO-søknad, et forskningsprosjekt tilknyttet Gokstad og vikinger samt bygging av en veiparsell. Alt med tilknytning til Sandefjord kommune.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Lapskausgryte

Lapskausgryte
Foto: Microsoft

I tillegg kunne en lese i media at ordfører i Sandefjord sa at de som kommune ikke ble med på UNESCO-søknad sammen med Horten, Tønsberg og Vestfold, dersom de ikke fikk penger til en etterlengtet Ringveiforbindelse. Riktignok som et spleiselag hvor fylket dekker to tredeler av kostnadene for veien.

Med disse ulike innsatsfaktorene foreslo fylkesrådmann at dette var en god sak, selv om han fra talerstolen sa at det nok skurret noe i hans ører da han først hørte om saken. Noen vil nok se på dette som en noe underlig sak, ble det videre sagt.

Og ja, den var ikke bare underlig, men for en stor del av fylkestingets medlemmer var den også uspiselig. Her ble det kokt sammen en sak for å tekkes ordfører i Sandefjord, slik at fylket kunne stå samlet om en UNESCO-søknad knyttet til vikingsatsingen.

At Sandefjord kommune så tydelig signaliserte at vikingsatsing i internasjonal målestokk var noe de ikke var interessert i, kom helt tydelig fram. Nå ble det i stedet en mulighet til og "presse" fram andre vedtak for å få til en samlet søknad fra Vestfold.

Veiparsellen på 250 meter har et kostnadsestimat på 40 millioner, som omregnet gir en meterpris på 160.000 kroner! Statens vegvesen har ikke vært med i beslutningen, som jo er normal prosedyre i alle veiprosjekter i fylket. Selv om fylkeskommunen har vedtatt at man ønsker å åpne for spleiselag med kommunene ved større prosjekter, skjer det denne gang uten at noen av fylkets øvrige 13 kommuner har kommet med mulige spleiseprosjekter.

La det også være klart at Venstre ønsker en veilløsning, men det må være som en del av den prioriteringslisten som faktisk er vedtatt.

Med det beklagelige vedtaket fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet i denne saken, får ikke de andre Vestfoldkommunene den samme muligheten til å hoppe fram i køen som Sandefjord.

Så neste gang en Vestfoldkommune ønsker fortgang i en veiinvesteringsak i fylket, så gjelder det å finne fram mange og ulike ingredienser i tillegg til å være sta og trampe hardt i bakken overfor fylkeskommunen. Jeg regner jo med at de partiene som sa ja til dette vedtaket, ikke kan si nei til

 Kåre Pettersen

Kåre Pettersen

en annen lapskausoppskrift uansett hvilken kommune som står bak oppskriften.

Men lapskausen som ble servert i denne fylkestingssaken smakte sannelig ikke godt!

Kåre Pettersen
Gruppeleder for Venstre i fylkestinget
Medlem av hovedutvalg for samferdsel samt fylkesutvalget

Saken er også omtalt i Sandefjord Blads nettutgave.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**