Nei til retursentra – ja til arbeid

Venstre fikk gjennomslag for at det er behov for nye grep da kommunalstyret for levekår behandlet høring om utenlandske statsborgeres rett til sosiale tjenester. Per Thorbjørnsen framhevet at mennesker i denne gruppen må få arbeide og at retursentra er en dårlig ide som regjeringen snarest må revurdere. Kun Frp og Ap stemte mot Venstres forslag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Arbeidsdepartementet sendte i brev dat.12.april 2011 på høring forslag til forskrift til lov 18.12.2009 nr 131 om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen. Forskriften omhandler:
Utenlandske statsborgeres rett til sosiale tjenester.
Kvalifiseringsprogram og kvalifiseringsstønad.

Les hele saksframlegget her >>

Venstre fremmet disse forslagene som ble vedtatt mot stemmene til Ap og Frp:

2.1 Nytt punkt
Det er behov for nærmere klargjøring av kommunes forpliktelser. Endringene synes kun å fange opp de ordinære løsbare situasjonene og ikke de kompliserte situasjonene der denne gruppen oppholder seg over lang tid i landet uten bolig og midler. Det vises for eksempel til situasjonen for romfolket i Oslo i juni 2011. Stavanger opplever også denne type situasjoner fra tid til annen og står hjelpeløs i virkemiddelapparatet. Det er på denne bakgrunn viktig å vurdere ytterligere virkemidler. Når denne gruppen ikke reiser hjem slik høringsnotatet forutsetter oppstår det til dels betydelige sosiale problemer.

2.6 Ny innledning
Stavanger kommune stiller seg svært kritisk til den innstramming som har skjedd overfor personer uten oppholds- og arbeidstillatelse. Svært mange har hatt jobb og bolig og livnært seg uten offentlig stønad. Det er ingen god løsning å opprette egne retursentra for denne gruppen og Stavanger kommune ber regjeringen om å vurdere ordningen med retursentra på nytt.

2.7 Ny setning etter fjerde linje.
Det understerkes imidlertid at hovedreglen er at det primært skal søkes innhentet slik godkjenning

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**