Er du lønnsom for Norge?

En ny rapport evaluerer lønnsomhet av enkeltmennesker. Er du lønnsom?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


En ny rapport har sett på velferdsordninger og migrasjon i et globalt samfunn, altså om våre velferdsgoder er i fare pga innvandring. Hva kan man bruke en slik rapport til? Jo, den kan forberede oss på fremtiden, slik at vi kan løse utfordringene som kommer med en mer åpen verden. Eller vi kan bruke den som argumentasjon mot innvandring.

Ulla Nordgarden

Foto: Torbjørn Tandberg

Rapporten viser at ikke-vestlige innvandrere blant annet har lavere arbeidsdeltagelse. Disse er ikke lønnsomme for Norge, blir det hevdet. Det stemmer helt sikkert. Mennesker som kommer hit som flyktninger, som krigsveteraner, har sjelden god arbeidsdeltagelse. Dette ser vi på også blant norske krigsveteraner og amerikanske veteraner.

Vi skal ta det på alvor når store deler av befolkningen ikke jobber. Vi Venstre gjør det. Vi mener disse gruppene ikke blir tatt på alvor når kombinasjonen religion og arbeidsdeltagelse er det det fokuseres på i media. Alle som står utenfor arbeidslivet må behandles som enekeltmennesker i møte med systemet. Når vi skal få flere i arbeid må vi se på hvert menneskes ressurser og problemer. Vi løser ingenting ved å lage gruppeløsninger, hverken for etnisk norske arbeidsledige eller muslimske.

Person

Foto: freedigitalphotos.net

Norge har en forpliktelse overfor verdenssamfunnet til å ta i mot flyktninger. Disse er ofte voksne, analfabeter og har store psykiske lidelser. Mange av disse kommer aldri til å komme i jobb. Vi må likevel ta ansvar for en del av disse menneskene. De kan ikke vurderes basert på lønnsomhet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**