Stiller spørsmål om befolkningsutviklingen

I kveldens bystyremøte stiller Tore Nilsen nok en gang spørsmål om befolkningsutviklingen i Haugesund. Nilsen tok også opp denne saken våren 2008. Tall for første kvartal 2011 viser at kommunen nå opplever netto fraflytting.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Du kan lese hele interpellasjonen

Tore Nilsen

Foto: Vidar Grundetjern

Ordfører!

I mars 2008 tok undertegnede opp ulike trekk knyttet til befolkningsutviklingen i Haugesund i en interpellasjon i bystyret. I denne interpellasjonen ble det blant annet pekt på at på tross av en positiv befolkningsutvikling, var det forhold som gav grunn for uro på litt lengre sikt. Et av de sentrale poengene i interpellasjonen var at netto innflytting kom som et resultat av innflytting fra utlandet, og at Haugesund kommune hadde en netto utflytting til andre kommuner i Norge.

Ordføreren gav et meget fyllestgjørende svar på interpellasjonen, og han gjorde grundig rede for hvilke tiltak som burde iverksettes for å fremme fortsatt befolkningsvekst, særlig i forhold til å gjøre Haugesund attraktiv for innenlands innflyttere. Ordføreren pekte særlig på arbeidet med kommuneplanen som et vesentlig virkemiddel i denne sammenheng.

Det hersket ingen uenighet mellom ordføreren og undertegnede om dette den gang, og det er liten grunn til å tro at det hersker uenighet om det samme nå. Imidlertid er det klart at mange av de tendensene jeg tok opp i min opprinnelige interpellasjon, nå etterhvert har begynt å gjøre seg gjeldende.

I første kvartal dette året, opplever Haugesund for første gang på mange år en netto utflytting, også når tilflyttingen fra utlandet tas med. Med unntak av 3. kvartal 2010 har tallene for innflytting holdt seg jevnt over stabile mellom ca. 520 og 550 personer pr. kvartal. Andelen innflyttede fra utlandet har også vært noenlunde stabil med mellom 120 og 130 personer pr. kvartal.

Når det gjelder utflytting viser tallene dessverre en negativ tendens. En nærmere undersøkelse viser en økning fra rundt 400 pr. kvartal i 1. kvartal 2010 til 540 i 1. kvartal 2011. Tallene for utflyttere til utlandet har mer enn doblet seg de siste fem kvartalene. Befolkningsveksten 1. kvartal 2011 var samlet sett på litt over 10% av befolkningsveksten for tilsvarende kvartal i 2010.

På denne bakgrunn er det etter undertegnedes oppfatning naturlig å ta opp igjen spørsmålet om befolkningsutviklingen til ny drøfting i bystyret. Ordføreren var i sitt svar i 2008 rimelig optimistisk i forhold til tidshorisonten for når bystyret kunne drøfte disse spørsmålene i tilknytting til behandling av kommuneplanen.

Rett over påske vil startskuddet gå for arbeidet med ny kommuneplan for
Haugesund. Det er først og fremst denne prosessen som vil være det naturlige tilknytningspunktet for de vurderingene og utredningene som Nilsen etterlyser, og som jeg også ser som helt nødvendige. Kommuneplanen må legge opp til en vekst på minst 2 % per år i folketallet, og planen må svare på hvilke strategier som må legges for å nå dette målet.

Dessverre har arbeidet med kommuneplanen blitt kraftig forsinket. Selv om det nå foreligger et planprogram for dette, vil det likevel ta lang tid før bystyret får kommuneplanen til endelig behandling. Det er derfor viktig at vi griper fatt i disse problemene raskt, og initierer et arbeid for å både skaffe oss nødvendig kunnskap om lokale forhold som påvirker befolkningsutviklingen, og for å starte kortsiktige tiltak for å sikre fortsatt befolkningsvekst i byen.

Ut fra dette, og basert på ordførerens tidligere redegjørelse om dette spørsmålet er det naturlig å stille ordføreren følgende spørsmål:

I sin forrige redegjørelse om befolkningsutviklingen pekte ordføreren på flere ulike tiltak som enten var under planlegging, eller som alt var igangsatt i mars 2008. Foreligger det noen evaluering av disse tiltakene, og hvilke målbare effekter har de hatt?

Hvilke strakstiltak ser ordføreren at Haugesund kommune kan iverksette nå, i påvente av bystyrets behandling av kommuneplanen?

Når venter ordføreren at bystyret kan få kommuneplanen til behandling, slik at bystyret kan ta stilling til en langsiktig strategi for befolkningsutviklingen i kommunen?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**