Rusbehandling etter 24 timer

I forbindelse med en ny rapport fra “Global Commission on Drugs Policy”, frontet av blant andre Thorvald Stoltenberg, Javier Solana og Kofi Annan, etterlyser flere rusavhengige nytenkning i norsk narkotikapolitikk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Rusomsorg

Foto: Kari Stai

Venstre har en rekke forslag til forbedring av ruspolitikken. Først og fremst mener vi at regjeringen må innføre en 24-timersregel for behandlingsplass etter akuttavrusning.

Regjeringen må tenke nytt i narkotikapolitikken. Det er uholdbart at narkomane opplever å bli bøtelagt heller enn å få hjelp, noe som ofte skjer. Man er nødt til å finne løsninger som kan gi de rusavhengige behandling og et verdig liv, og skille mellom avhengighet som må behandles og kriminalitet som må bekjempes. Hadde dette rammet noen andre felt i omsorgsektoren hadde det vært ramaskrik og unntakstilstand, men ikke når det er rusomsorg. Til å begynne med bør man innføre en 24-timersregel, slik som man har god erfaring fra i Stockholm. Ved Beroendecentrum innenfor Stockholms lens sjukvårdsområde i Sverige har man fått til bedre samhandling mellom nivåene slik at pasientene har et avtalt behandlingstilbud med time innen 24 timer etter avrusning. Egne mottaksenheter har fri tilgang til akuttavdeling. Noe av suksessen til Stockholmsmodellen er at pasienten har time til behandling innen 24 timer. Dette gir trygghet for både behandlere og pasienter. Behandlere skriver ikke ut pasienten fra sykehusene eller avdelingen med mindre de har behandlingstime innen et døgn, og pasientene kan være trygge på at de ikke blir kastet på gaten. Dette systemet må etter Venstres mening på plass i Norge.

Dette kan regjeringen gjøre nå, uavhengig av stortingsmeldingen om rusomsorg som skal komme i høst, ved å følge Venstres prioriteringer i revidert statsbudsjett. Venstre har satt av 75 millioner kroner til tiltak for å redusere overdosedødsfall og opprette flere avrusningsplasser. Uavhengig av hva regjeringen legger opp til i stortingsmeldingen om rusomsorg i høst, er man nødt til å gjøre strakstiltak nå for å redusere dødsfallene. Det bør opprettes en regel om at man har krav på behandlingsplass minst 24 timer etter akuttavrusning. Det er påfallende at regjeringen ikke har en nullvisjon på overdosedødsfall, når man har det på for eksempel trafikkulykker.

Per E. Braseth-Ellingsen
Leder og 3. kandidat Fredrikstad Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**