Valgprogram for Ås Venstre 2011-2015
For en nyskapende, inkluderende og grønn kommune med gode tjenestetilbud og trygge bomiljø
Venstres visjon
Venstre vil arbeide for et sosialt og liberalt kunnskapssamfunn, der alle har frihet og mulighet til å skape sin egen vei til det gode liv, og der vi i fellesskap tar ansvar for hverandre og miljøet.
Lokalpolitikk handler om å prioritere ressurser for å gi innbyggerne gode tjenester etter behov. Vi bor i en region som vokser raskt. Folketallet i Oslo og Akershus kan øke med 30 % de neste 20 årene. Det betyr økt press på både arealer, natur, samferdsel og annen infrastruktur. Ås Venstre mener at utviklingen skal styres, og at borgerne i kommunen skal ha anledning til å delta aktivt i utformingen av sitt eget lokalsamfunn.
Ås kommune har unike kvaliteter. Vi er en grønn kommune med mye verdifull natur og åpne kulturlandskap, og vi har kort vei til landets hovedstad. Venstre vil arbeide for en samfunnsutvikling og arealpolitikk som tar vare på disse kvalitetene, både for dem som bor og arbeider i Ås nå, og for kommende generasjoner. De mest sentrale samferdselsårene i landet går gjennom kommunen, derfor er Ås attraktiv for nye innbyggere og næringsdrivende. Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) og flere biologiske forskningsinstitutter ligger i Ås. Venstre mener at dette gir Ås kommune spesielle forutsetninger for et tett samarbeid med skolene, kompetanseutvikling i egen administrasjon og en nyskapende næringsutvikling.
Utvikling av lokalsamfunnet
Ås Venstre vil fortsatt arbeide for en fremtidsrettet utvikling av lokalsamfunnet som tar utgangspunkt i de kvaliteter og særpreg kommunen har. Venstre ønsker et mangfold av boligtyper, gode tettsteder med møtesteder for kultur, service og handel, nyskapende arbeidsplasser og å ta vare på naturmangfold og kulturlandskap for kommende generasjoner.
Ås Venstre vil derfor:
at Ås skal være en foregangskommune for fremtidsrettede og miljøvennlige løsninger innen energi, transport og renseteknologi, i tett samarbeid med kunnskapsmiljøene.
at det åpne landskapet skal være fremtredende kvaliteter i Ås kommune, også med økt utbygging og tilflytting.
arbeide for å få utviklet et planprogram for Ås sentrum. Det skal ivareta allmenne interesser knyttet til arealutnyttelse, utforming, materialbruk og utemiljø. Planprogrammet skal hjelpe kommunen til å stille krav til utbyggere og entreprenører ved behandling av konkrete byggesaker.
at innbyggerne blir mer direkte involvert i utviklingen av lokalsamfunnet. Spørreundersøkelser, årlige folkemøter og plansmier må bli viktige verktøy. Kommuneplan og reguleringsplaner skal oppdateres regelmessig og skal danne forpliktende rammer for kommunal saksbehandling.
at alle politiske saker i kommunen skal diskuteres og avgjøres i møter som er åpne for presse og innbyggere, med kjent dagsorden og lett tilgjengelige sakspapirer.
at nye boligområder utenom sentrum skal planlegges slik at de kan tilknyttes lokalbuss eller matebusser til tettsteder og større kollektivknutepunkter. Med dette som utgangspunkt kan det også bygges flere boliger i Kroer og Brønnerud skolekretser for å styrke elevgrunnlaget. De skal planlegges slik at de fleste innbyggerne i Ås skal kunne klare seg uten daglig bilkjøring.
videreutvikle Nordby/Vinterbro med særlig vekt på gode og trygge oppvekstmiljø for barn og unge.
utvikle Nordbyveien til en trygg lokalvei med sikre krysningspunkter.
utvikle nye veiløsninger for Ås sentralområde for å gi bedre trafikkavvikling, mindre støy og økt trafikksikkerhet.
arbeide for at hele Breivoll gård blir åpnet for allmennheten, med leietakere som vil legge til rette for friluftsliv, kystkultur og lokal næring, gjerne i samarbeid med flere organisasjoner og aktører.
utvikle Ås sentrum med tett " landsbypreg" rundt togstasjonen som gjør stedet attraktivt for innbyggere, studenter og de som vil etablere seg innen handel, service og kultur basert på andre kvaliteter og fortrinn enn regionens kjøpesentre. Venstre vil fortsatt arbeide for å få et Vinmonopolutsalg i Ås sentrum.
at kommunen skal forberede seg på flyttingen av Norges veterinærhøgskole og Veterinærinstituttet. For at flere ansatte ved NVH og VI skal ønske å bosette seg i Ås, er det viktig å gjøre sentrum attraktivt som handelssted, med fortettet og variert boligbygging, gode servicefunksjoner og et mangfold av kulturtilbud.
at utviklingen av gode boområder, variert næringsliv, tjenestetilbud av høy kvalitet, sammenhengende grøntstruktur og friluftsområder og effektive kollektivtilbud i regionen skal være viktigere enn kommunegrenser. Ås Venstre mener at innbyggerne på Tandbergløkka kan overføres til Ski kommune, i tråd med innbyggernes egne ønsker. For å sikre kvaliteten på tjenestetilbudene vil Ås Venstre være åpne for å diskutere kommunestrukturen i Follo.
at kommunen skal samarbeide nært med velforeninger og organisasjoner om ansvar for vedlikehold og utvikling av nærmiljø og turområder.
ikke innføre generell eiendomsskatt i perioden.
Skole for kunnskap og like muligheter
Ås Venstre har vært pådriver for rehabilitering alle skolebyggene i kommunen. Nå er det tid for å videreutvikle kvalitet og innhold, med læreren som skolens viktigste ressurs. Med lærerutdanningen på UMB i umiddelbar nærhet, bør skolene i Ås bli de beste i Akershus på undervisning i matematikk og naturfag.
Ås Venstre vil derfor:
styrke lærernes rolle som pedagoger og fagmennesker gjennom blant annet etter- og videreutdanning. Venstre arbeider også på nasjonalt nivå for å avbyråkratisere skolen og gi skoleledere og lærere økt ansvar for egen undervisning.
skjerme PPT, spesialundervisning, helsesøster- og lavterskeltilbud i budsjettet, slik at lærerne kan konsentrere seg om undervisningen, og at de elevene som trenger spesiell oppfølging kan få dette.
øke samarbeidet mellom UMB og skolene i Ås, særlig for å styrke undervisningen i matematikk og naturfagene. Dette må gjøres gjennom å benytte de etterutdanningstilbudene for lærere som finnes ved UMB, ta imot flere lærerstudenter i praksisperioder og benytte skoletjenesten ved UMB i undervisningen i relevante fag.
bygge ut Solberg og Sjøskogen skoler for å øke kapasiteten, og bygge ny vestfløy ved Åsgård skole i løpet av neste fireårsperiode.
sikre langsiktige skolegrenser eller opptaksområder, for å gi foreldre og barn forutsigbarhet om skoletilhørighet i alle deler av kommunen.
opprettholde skolene i Kroer og Brønnerud i kommende periode. Bidra til at skolene også kan fylle rollen som viktige møteplasser for innbyggerne i skolekretsene.
bidra til at Steinerskolen i Ås sikres rammebetingelser og gode vilkår, så de kan fortsette å være et pedagogisk alternativ i regionen.
at Ås kommune fortsatt skal benytte tilbudene ved Follo barne- og ungdomsskole for de elevene som har spesielle behov og som vil ha best utbytte av dette.
at skolene i Ås skal vektlegge naturmangfold, bærekraftig utvikling og nyskaping i undervisningen, i nært samarbeid med lokale kunnskapsmiljøer, grunneiere og næringsliv.
Et kreativt og nyskapende næringsliv
Ås kommune skal ha en offensiv og bevisst næringspolitikk og legge til rette for allsidig næringsliv og flere arbeidsplasser i lokalmiljøet. Ås kommune skal spesielt bidra til at det etableres kunnskapsbedrifter med utgangspunkt i forskningsmiljøene på Campus Ås.
Ås Venstre vil derfor:
at det skal utarbeides en forpliktende næringsplan i kommunen, i tett samarbeid med store og små næringsaktører.
bidra til at det etableres et innovasjonsbygg ved det nye universitetet, for kommersialisering av forskningsresultater og bedriftsetableringer.
regulere arealer for kunnskapsbaserte bedrifter i Ås sentrum, nært kollektivtransport.
konsentrere volumkrevende handel rundt Vinterbrosenteret og transportbaserte næringer inntil de store Europaveiene, der dette ikke kommer i konflikt med naturmangfold, jordvern eller kulturminner.
at de som ønsker å etablere arbeidsplasser eller nye virksomheter i Ås kommune skal føle seg velkomne. Kompetansen og servicen i administrasjonen må styrkes for at gründere og attraktive næringsaktører skal etablere seg og utvikle seg i kommunen.
at kommunen skal legge til rette for økt etablering av kulturbaserte næringer, for å gjøre tettsteder og lokalmiljøer mer attraktive både for innbyggerne og næringslivet.
ha et sterkt jordvern for å sikre matproduksjon også i fremtiden. Legge til rette for at landbruket i kommunen kan styrkes gjennom etablering av nye næringer og nisjeproduksjoner, der dette ikke kommer i konflikt med jordvern og kulturlandskap.
at det etableres en årlig møtearena mellom næringsdrivende og politikere / administrasjon i Ås, for å øke kommunens kunnskaper om vilkår og utfordringer for næringslivet.
at skolene i Ås fortsetter å utnytte mulighetene i Kunnskapsløftet når det gjelder opplæring i entreprenørskap og elevbedrifter gjennom prosjektarbeid.
En moderne miljøkommune
Venstre er et nytenkende og ansvarlig miljøparti som vil sikre naturmangfoldet og livsgrunnlaget for kommende generasjoner. Venstre mener at Ås skal ha en ambisiøs miljøpolitikk, og kan være en foregangskommune på dette området.
Ås Venstre vil derfor:
følge opp kommunens klimaplan for å redusere utslipp av CO2 og andre klimagasser, særlig gjennom satsing på klimanøytrale energiløsninger.
at kompetansen på miljø og klima må økes i teknisk etat, primært ved nyansettelser.
prioritere trygge gang- og sykkelveier i hele kommunen, både for daglig bruk til jobb, skole og fritidsaktiviteter, og som sammenhengende turveier til fritidsbruk.
arbeide for tilstrekkelige parkeringsmuligheter for både bil og sykkel ved jernbanestasjon og busstopp, inkludert nye innfartsparkeringer til busstilbudene ved E6 og E18.
arbeide aktivt overfor Ruter og fylkeskommunen for å bedre kollektivtilbudet til og fra Oslo, innad i kommunen og hele Follo. Ås må særlig arbeide for å få flere togavganger og kortere reisetid når det nye dobbeltsporet mellom Oslo og Ski blir ferdig.
arbeide for pendelbusstilbud mellom Kroer og Korsegården, via stasjonen og gjennom universitetsområdet, og en ringbussrute mellom Ås stasjon, Dyster-Eldor og Moer.
arbeide for at kommunen bytter ut bilparken med el-biler, og at det etableres flere ladestasjoner ved offentlige bygg.
fortsatt prioritere tiltak for å rense Årungen og andre viktige vassdrag.
fortsatt arbeide for fremtidsrettede avfallsløsninger som gir høy grad av resirkulering og gjenvinning av ressurser. Kommunen skal også bidra med informasjon og legge til rette for at borgerne kan redusere unødig forbruk.
Kultur, idrett og friluftsliv
Venstre er for et mangfold i fritidstilbud som gir økt livskvalitet og trivsel, slik at alle innbyggere kan finne aktiviteter som passer sine interesser og forutsetninger. Kommunen skal også bidra til å skape møteplasser og legge til rette for at borgerne kan få utløp for frivillig innsats for fellesskapet.
Ås Venstre vil derfor:
sikre biblioteket som kommunens viktigste kulturformidler. Venstre vil fortsette å slåss for et forsvarlig bokbudsjett og vide åpningstider. Biblioteket har blitt en viktig arena for integrering av nye innbyggere, og må sikres midler til å utøve denne rollen.
sikre bredde og mangfold i tilbudene ved Kulturskolen i Ås for å gi flest mulig barn og unge mulighet til å utvikle flere evner og sider ved seg selv.
bidra til at Kulturhuset i Ås utvikles til et reelt kulturhus med profesjonell drift og et mangfold av tilbud flere dager i uka. Videreføre støtten til kultur- og grendehusene i Kroer, Liahøy og D6 for å skape lokale sosiale og kulturelle møteplasser.
at kommunen utvikler sin rolle som medspiller for de frivillige organisasjonene, bl.a. med en fast kontaktperson.
sikre at lag og foreninger fortsatt kan leie kommunale lokaler til rimelige priser.
arbeide for rusfrie møteplasser for eldre ungdommer både i sentrum og Nordby. Ungdomsklubbene må være en del av dette tilbudet.
at Ås skal samarbeide med de andre Follo-kommunene om å etablere et livssynsnøytralt seremonilokale som kan gi en verdig ramme rundt viktige seremonier uavhengig av kultur og livssyn, i tillegg til driften av kommunens tre kirker.
at kommunen skal tilrettelegge for et allsidig idretts- og friluftsliv gjennom å drive idrettsanlegg, kjøre skispor, sprøyte flere lokale skøytebaner, opparbeide og skilte turstier og tilrettelegge egnede friluftsområder for funksjonshemmede. Dette er tiltak som gir økt glede og livskvalitet for innbyggerne og er sentrale for å forebygge livsstilsykdommer og helseproblemer.
ha en sterk "markagrense" mot viktige skogs- og utmarksområder.
Sosialt ansvar, trivsel og helse
Venstre er et liberalt parti. Det betyr at vi ønsker et raust og inkluderende samfunn som både respekterer individets frihet og tar ansvar for fellesskapet. Venstre vil prioritere ressurser til forebygging for å redusere menneskelige lidelser og store samfunnskostnader. Samhandlingsreformen vil gi store utfordringer til kommunene, både når det gjelder krav til faglig kompetanse og organisering. Dette vil kreve nytenking.
Ås Venstre vil derfor:
arbeide for at Ås kommune legger til rette for gode sosiale og kulturelle møteplasser i kommunal planlegging og utbygging. Bidra til rette at innbyggerne i størst mulig grad kan ta ansvar for eget liv og helse, og prioritere fellesskapets ressurser til de som trenger det mest. Alle skal få mulighet til å leve et verdig liv, uavhengig av egne ressurser og forutsetninger.
at kommunen skal ha tilstrekkelig tilbud om omsorgsboliger, sykehjem og demente-boliger. Legge til rette for at de som ønsker det kan bo lengst mulig hjemme, når dette er helsemessig forsvarlig.
at Frivilligsentralen får en viktig og synlig rolle i kommunen for å formidle kontakt mellom de som trenger hjelp til oppgaver og de som har lyst til å bidra.
utvide lokalene til Seniorsenteret i Ås sentrum på kort sikt, og fortsatt arbeide for å etablere et Eldres hus i bedre egnede lokaler i sentrum.
at kommunen viderefører satsing på "Fresk-uke" og andre tiltak som stimulerer ansatte og innbyggerne til økt fysisk aktivitet og varige endringer av livsstil.
videreføre ordninger med arbeidstrening, for å gi flere borgere mulighet til å komme inn i arbeidslivet og skaffe seg egen inntekt og en meningsfull hverdag.
arbeide for å sikre gode legevakt- og sykehustilbud til innbyggerne, blant annet gjennom å opprettholde tilbud ved Ski sykehus.
at kommunen inngår tett samarbeid med andre kommuner i Follo og Akershus for å oppfylle Samhandlingsreformen. Dette vil være nødvendig for å sikre nok kompetente ansatte i gode fagmiljø innen de nye tjenestetilbudene.
sikre lavterskeltilbudene (bl.a. familie- og nettverkstemet), der mennesker med mindre problemer kan få hjelp uten krav om henvisning, før de utvikler alvorligere psykiske lidelser.
at barnevernet skal ha god kompetanse og tilstrekkelige ressurser, for å kunne sette inn riktige tiltak til rett tid. Venstre arbeider også på nasjonalt nivå for å flytte midler fra regional administrasjon til barnevernstiltak i lokalmiljøet.
at helsesøstertilbudet ved skolene sikres og utvikles.
at kommunen skal tilby forsvarlige rehabiliteringstilbud, slik at pasienter kan komme raskt tilbake til vanlig fungering etter sykdom eller skade.
Programmet ble vedtatt av medlemsmøte i Ås Venstre 28. februar 2011.