Kommunedelplan for Stavern

Venstres Karin S. Frøyd kommenterer her debatten om kommunedelplanen (KDP) for Stavern. -Jeg leste med stor interesse et innlegg i Østlands-Posten (07.05.11) der Jan Ivar Svendsen etterlyser svar på flere ting fra politisk hold om KDP for Stavern, skriver Karin Frøyd innledningsvis.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Han er også skuffet over at politikerne ikke holder det som de lover. Jeg skal forsøke å svare på begge de to spørsmål han tar opp. Svendsen forteller at han i lengre tid forgjeves har etterlyst en orientering fra Per Manvik (FrP) om hvorfor han anser som viktig å revidere i KDP for Stavern. Svendsen har også bedt Manvik svare på hvorfor dette er slikt hastverk nettopp nå.

Som medlem av kommuneplanutvalget (KPU) i Larvik var jeg med å behandle denne spesielle saken om revisjon av deler av KDP for Stavern. Manvik tok saken opp under "eventuelt" i februar og mars 2011. Hensikten var å få til utbygging i et landbruksområde ved Brunla, med tanke på mindre boliger tilpasset ungdom i etableringsfasen, spesielt for studenter. Jeg var forundret over at saken ble tatt opp og forsto ikke hvorfor saken i det hele tatt ble tatt opp i KPU. Selv argumenterte jeg for at det ikke var noen grunn til å revidere en vedtatt kommunedelplan fra 2006 som var godt gjennomarbeidet og hadde vært til omfattende behandling og med engasjement fra innbyggerne lokalt. Dessuten så jeg det som svært negativt å omregulere et landbruksareal på 17,9 dekar (hvorav 14,2 dekar er dyrket jord) til boligformål.

Stavern

Stavern
Foto: stavernguiden.no

Området var avsatt til landbruk og ligger i tillegg også utenfor utbyggingsmønsteret og i "markaområdet" for vedtatt kommuneplan for Larvik. Manviks forslag ble dessverre vedtatt i mars-møtet i KPU med 9 (FrP, UA, H, KrF) mot 6 stemmer (A, LL, V og Sp). I løpet av våren har saken vært til videre politisk behandling både i KPU og i kommunestyret. Vedtaket er kjent: Flertall for at revisjon av byplanen for Stavern vurderes i arbeidet med strategidokumentet høsten 2011. De som stemte imot dette var fra V, LL, Sp og SV.

Svendsen siterer fra strategidokumentet om at kommunen skal ha dialog, delegering og deltakelse som sine fremste verdier. Det skal være samhandling og kulturen skal være preget av at brukernes og borgernes behov er i fokus. Han er skeptisk til politikerne og mener de skal informere, inkludere og engasjere. Som Venstrepolitiker synes jeg det er bra at Svendsen trekker inn slike perspektiver også i konkrete lokale saker. Men Svendsens generelle konklusjon om politikere, er jeg ikke enig i.

Vårt demokratiske system drives på dugnad av titusenvis av ansvarsbevisste ildsjeler som legger ned et betydelig arbeid i og utenfor partiene. De ønsker alle å bidra til landets, kommunenes og de enkelte borgeres beste. Det deltas i debatter, utvikles programmer og valgkampmateriell, deles ut i postkasser osv. Og, som Svendsen selv er et godt eksempel på, det skrives leserinnlegg. Toppen av det politiske "isfjell" er representantene i de folkevalgte organer. Men grunnfjellet i vårt demokrati, er alle de frivillige aktive i og utenfor partiene. Vårt politiske system, med forskjellige partier (og andre lister) betyr at det vil være store uenigheter blant politikerne om mange saker. De forskjellige politikere forsvarer også forskjellige interesser. I den aktuelle sak forsvarte Manvik de som hadde interesse av en slik utbygging. Venstre var sterkt uenig, men han fikk et flertall med seg. Det respekterer jeg. Det er dette som er demokrati.

Dette betyr at alt en politiker kan love, er å arbeide for en sak. Vi kan ikke garantere å få den gjennom. De fleste folkevalgte forsøker å gjøre det de selv eller deres parti har lovet. Men når flertallet vil noe annet, taper vi også saker.

 Karin S. Frøyd

Karin S. Frøyd
Foto: Tone M. A.

Derfor, Jan Ivar Svendsen, er jeg ikke enig i din generelle kritikk mot politikerne. Men jeg er enig i at dette er en politisk hastebeslutning om revisjon av KDP. Årsaken til hastverket, er vel som du sikkert allerede har gjettet; noen ønsker å bygge ut dette jordbruksområdet. Om det er flere forhold ved KDP for Stavern som også ønskes endret, gjenstår å se.

Karin S. Frøyd
Larvik Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**