Åpenhet nok en gang

I mars 2010 satte Venstre søkelyset på åpenhet og innsyn i Haugesund kommune gjennom en interpellasjon i bystyret. I denne interpellasjonen ble det pekt på en rekke kritikkverdige forhold som burde rettes opp.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Innsyn

Ordføreren gikk i sitt svar langt i å gi Venstres Tore Nilsen, medhold i kritikken. Ordføreren var selv lite fornøyd med både tekniske løsninger og holdninger til åpenhet i kommunen. Ordføreren tok derfor i sitt svar initiativ til en revisjon av kommunens informasjonsplan, der alle forhold som ble påpekt i interpellasjonen skulle tas opp.

Les interpellasjonen her >>

Oppsummering av ordførerens svar finner du her >>

Nå har det gått 14 måneder, og i løpet av den tiden har lite eller ingenting skjedd. Derfor har Tore Nilsen på ny tatt saken opp gjennom et spørsmål til ordføreren i dagens bystyremøte. Du kan lese hele spørsmålet her:

Åpenhet i Haugesund kommune – oppfølging av interpellasjon av 10.03.2010

Den 10. mars 2010 fremmet undertegnede en interpellasjon om åpenhet og innsyn i Haugesund kommune. Interpellasjonen ble besvart av ordføreren, som både gav sin tilslutning til de prinsippielle betraktningene i interpellasjonen, og som fremmet forslag om at bystyret bad om at spørsmålene ble belyst i sin helhet i sak om revisjon av kommunens informasjonsplan.

I debatten ble det pekt på både praktiske, organisatoriske og politiske forhold rundt åpenhet og innsyn i Haugesund kommune, som ikke var tilfredsstillende. Blant annet ble tilgang til og innhold i kommunens postlister trukket fram som et område med forbedringspotensiale. Også enkle praktiske tiltak som publisering av saksdokumenter og protokoller på nett be trukket fram i debatten.

I tillegg ble det i interpellasjonen pekt på betydningen av at det både politisk og organisatorisk ble lagt vekt på merinnsyn i kommunens virke.

Nå er det gått nær 14 måneder, og bystyret har ennå ikke fått seg forelagt noen sak som tar opp hele problematikken i sin fulle bredde. En kjapp gjennomgang viser at det heller ikke er iverksatt særlige praktiske tiltak som forbedrer de forhold som ble påpekt i 2010. Et oppslag på nettstedet offentlighet.no tyder dessverre på at prinsippet om merinnsyn har trange kår i Haugesund.

Haugesunds Avis har fått fullstendig gjennomslag for sitt krav om innsyn i dokumenter vedrørende Terra-saken, og fylkesmannens vedtak viser dessverre at man her har forsøkt å nekte innsyn uten tilstrekkelig lovhjemmel. Til sammen tyder dette på at det dessverre ikke er nok politisk trykk for å sikre merinnsyn i Haugesund kommune.

Som øverste politiske leder har ordføreren et særskilt ansvar for å følge opp vedtak bystyret gjør, særlig når vedtakene er initiert av ordføreren selv.

Mitt spørsmål til ordføreren blir som følger:

På hvilken måte har ordføreren konkret fulgt opp bystyrets vedtak i løpet av de 14 månedene som er gått, og hvilke konkrete tiltak ser ordføreren for seg må iverksettes for å sikre et minimum av åpenhet og innsyn i Haugesund kommune umiddelbart, i påvente av en egen sak om revisjon av informasjonsplan for kommunen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**