RNB: – Mangler kurs for Norge

– Årets budsjettrevisjon løser ingen av de utfordringene Norge står overfor. Det er om mulig enda mer politikkfritt enn vanlig, sier Venstres finanspolitiske talskvinne Borghild Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


– Regjeringens forslag til budsjettrevisjon bekrefter mønsteret vi har sett de siste årene, nemlig at regjeringen ikke har noen vilje til retning for Norge, sier Borghild Tenden.

Tenden viser til at budsjettforslaget reelt innebærer politiske tiltak innenfor en ramme på en knapp mrd. kroner. De såkalte "satsingene" er en sammenblanding av en rettssak staten har tapt, regnskapsjusteringer og oppfølging av avtaler regjeringen har inngått.

– Totalt sett er ikke dette en oppløftende lesning, sier Borghild Tenden. Hun viser til at en allerede svak budsjettprofil innenfor utdanning og klima i realiteten blir ytterligere svekket med dette budsjettet.

Ingen satsing på kunnskap
– Det er bred politisk enighet om at det er kunnskap vi skal leve av i fremtiden. Da må regjeringen satse, ikke bare prate, sier Tenden.

 Venstre etterlyser satsing på universiteter og høyskoler

Venstre etterlyser satsing på universiteter og høyskoler
Foto: Microsoft

– Regjeringen innrømmer selv i budsjettet at norske lærere fortsatt ligger under OECD-snittet når det gjelder etter- og videreutdanning, men likevel er det ikke én ny krone til nettopp dette, påpeker Tenden.

— Det er også en gåte for meg at ikke regjeringen benytter sjansen til å øke bevilgningene til universiteter og høyskoler, all den tid vi vet antall søkere til høyere utdanning fortsetter å vokse, sier Tenden.

– Gitt at det heller ikke er noen nye satsinger innenfor forskningsfeltet er det åpenbart at "hvileskjæret" tydeligvis har blitt en permanent tilstand for denne regjeringen, sier Tenden.

På vei bort fra klimaforliket
– Revidert budsjett avslører at regjeringen verken har noe engasjement i eller en reell vil til å satse på miljø- og klimatiltak, sier Tenden.

Hun viser til at regjeringen kutter 940 mill. kroner til rensing av gasskraftverket på Mongstad, mens de i desember solte seg i glansen over den samme bevilgningen. Det er heller ingen økt satsing på nødvendig kollektivtransport i og rundt de store byene.

 Venstre mener regjeringen svikter i klimapolitikken

Venstre mener regjeringen svikter i klimapolitikken
Foto: Flickr

-Dette lover ikke godt for den varslede klimameldingen til høsten, og for regjeringen er det åpenbart viktigere å bore etter olje i nordområdene enn å satse på klimatiltak, sier Borghild Tenden.

Svikter gründere
– Det er også urovekkende at regjeringen ikke viser interesse for å gjøre hverdagen bedre for småbedrifter, sier Tenden.

Særlig etterlyser Venstre en satsing på bedre sosiale ordninger for selvstendige næringsdrivende, et løfte som heller ikke i denne budsjettrunden blir fulgt.

Ingenting til fattigdomsbekjempelse
-For kort tid siden ble det lagt fram tall som viser at det blir flere fattige i Norge. Dette er en utvikling som regjeringen tydeligvis stilltiende aksepterer, sier Tenden.

Venstre har lenge etterlyst konkrete tiltak for å bekjempe fattigdom og har blant annet lagt fram en tiltakspakke i Stortinget om bekjempelse av barnefattigdom som ble nedstemt av regjeringspartiene.

Behov for modernisering
– Det er positivt at regjeringen nå legger opp til et budsjett som ligger under 4 prosentbanen, men dette skyldes ikke regjeringens politikk, men høy oljepris og økt utbytte fra statlige eide selskaper, påpeker Tenden.

– Det er imidlertid svært bekymringsfullt at den underliggende utgiftsveksten øker Dette viser at det er ingen vilje til reell prioritering eller nødvendig modernisering av offentlig sektor hos den sittende regjering, avslutter Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**