Lytt til din kollega, Monica!

Den beste, og eneste langsiktige løsningen for å få vekk åpne rusmiljøer og hjelpe rusavhengige ut av rushelvetet er en bedre rusomsorg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Erlend Horn

Foto: Tor Blaha

I BT 8. mai kan vi lese at byrådsleder Monica Mæland ønsker å veksle erfaringer i kampen mot narkotika med sin byrådslederkollega i Oslo, Stian Berger Røsland. Å få vekk de åpne rusmiljøene både i Bergen og Oslo er et viktig forebyggingstiltak, men ingen av Høyrebyrådene treffer spesielt godt når de skisserer løsninger med politi og vektere.

Det er mye som mangler i ruspolitikken i Oslo, men på et viktig punkt som skadereduksjon ligger hovedstaden langt foran oss i vest. Helt siden 2005 har Oslo hatt trygge injiseringsfasiliteter for rusavhengige. Dette bidrar til å få sprøytesetting inn i kontrollerte omgivelser, redder liv og reduserer smittefare.

Oslo har også innført LASSO prosjektet som deler ut metadon og subutex, medisinen mange rusavhengige trenger for å fungere i hverdagen, på en ubyråkratisk og enkel måte. I byrådets forslag til ny russtrategiplan for Bergen de neste fire årene er ingen av disse tiltakene som både kunne redusert de åpne rusmiljøene, samt faktisk hjulpet enkeltmennesker, foreslått.

Jeg håper Mæland tør å lytte til de skadereduserende tiltakene som er innført i Oslo for å hjelpe rusavhengige, og ikke ser seg blind på kriminalitetstiltak.

Erlend Horn
2. kandidat for Venstre i Bergen

INNLEGGET STO PÅ TRYKK I BT 11. MAI

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**