Kronikk av Andre N. Skjelstad – førstekandidat ved fylkestingsvalget
Derfor må det gjennomføres reformer som kan gi oss svar på dagens utfordringer, gi oss verdiskapende entreprenørskap, større åpenhet og mangfold i forskningen, et inkluderende og åpent næringsliv, og gi oss et grønnere og mer klimavennlig næringsliv.
Venstres næringspolitikk, en ny drivkraft for verdiskapning i norsk økonomi, baseres på bærekraft, entreprenørskap og innovasjon. Denne politikken er mer liberal, dynamisk, desentralisert og robust, sammenlignet med den gamle sosialdemokratiske, ressursbaserte modellen og den setter menneskelig skaperkraft, kreativitet og kunnskap i sentrum.
I kommende fylkestingsperiode foreslår Venstre en rekke tiltak som fylkeskommunen må bidra med for å nå målet om et mer fremtidsrettet næringsliv som skal legge grunnlaget for vekst og verdiskapning over hele fylket.
De viktigste næringspolitiske sakene for Venstre i Nord-Trøndelag er:
* Et miljøvennlig og klimavennlig næringsliv
* En satsning på små og mellomstore bedrifter
* En sterk landbruksnæring
* Kompetanse
* Samferdsel
Et miljøvennlig og klimavennlig næringsliv
For fremsynte bedrifter betyr økt miljøvennlighet lavere kostnader og bedre inntjening. Det er et politisk ansvar å legge til rette for at næringslivet ser og utnytter disse mulighetene. Venstre vil derfor at Nord-Trøndelag skal ha en offentlig sektor som stiller miljøkrav i sine innkjøp, og Venstre vil at Nord-Trøndelag skal ha bedrifter som oppfyller miljøkriteriene og slik øker sin konkurransekraft i et europeisk marked. Derfor har Venstre programfestet at offentlige virksomheter i fylket stiller miljøkrav og bruker utarbeidede miljøkriterier i sine anbudsprosesser. Nye kriterier må utarbeides der de ikke eksisterer og kompetansen hos offentlige innkjøpere må økes. Slik vil gi våre bedrifter muligheten til å utvikle og ta i bruk grønnere teknologi, utvikle nye produkter og løsninger, være en fleksibel og innovativ leverandør og økte markedsmuligheter i et grønnere Europa.
Små og mellomstore bedrifter
Vi må gi bedriftene rom for å vokse og skape nye arbeidsplasser og produkter. Tre av fire vekstforetak sier de kunne sysselsatt flere dersom det ble gjort mer for å legge til rette for næringslivet. Venstre vil derfor gjennomføre en helhetlig og ambisiøs næringssatsning i Nord-Trøndelag. Dette vil influere på antall arbeidsplasser, antall bedrifter, tilgjengelig spisskompetanse, inntekt og økt aktivitet. Venstre vil derfor utvikle konkurransedyktige næringsarealer for et mangfoldig næringsliv. Disse må ta utgangspunkt i helhetlige arealplaner som ivaretar både etablerte og nye bedrifters behov. For lette tilværelsen for gründere foreslår Venstre en egen fylkeskommunal tiltakspakke med billige lokaler, lave kostnader for regnskapsførere og økt synlighet for de offentlige støtteordningene.
En sterk landbruksnæring
Landbruket står for en betydelig del av verdiskapningen i fylket. Den tradisjonelle virksomheten må videreføres på en levedyktig måte og mulighetene til mer videreforedling, alternative produksjonsformer og nye inntektskilder utnyttes. For Venstre er det viktig å sikre en tilstrekkelig landbruksproduksjon for fremtiden. I fylkesvalgprogrammet for perioden 2011 2015 foreslår vi derfor en rekke målrettede tiltak for å øke lønnsomheten i landbruksnæringen. For å sikre en videre utvikling av de mest kapitalkrevende produksjonene særlig melk og kjøtt vil Venstre innføre en egen fylkeskommunal investeringsstøtte til disse husdyrproduksjonene. Vi vil stimulere til økt satsning på nisjer og tilleggsnæringer i landbruket, en egen fylkeskommunal innkjøpsordning for økologiske produkter, samt stimulere til utbygging av mini-, mikro- og småkraftverk.
Kompetanse
Utdanning og forskning danner grunnlaget for verdiskapning og vekst i større grad enn tidligere. En sterk satsning på utdanning og forskning er nødvendig for å sikre velferd og et nyskapende næringsliv. Nord-Trøndelag har flere sterke forskningsinstitusjoner og en betydelig forskning i næringslivet. Venstre vil videreutvikle forskningsmiljøene i Nord-Trøndelag ved å bruke disse miljøene mer aktivt i det regionale utviklingsarbeidet som fylkeskommunen har ansvaret for. Fylkeskommunens eierskap i Innovasjon Norge må sikre god veiledningskompetanse på bedriftsrettede forskningsordninger. For å sikre næringslivet tilgang på kvalifisert arbeidskraft foreslår Venstre å støtte opp om trainee-ordningene i Namdalen og på Innherred. La meg også ta med at Venstre vil øke tilskuddet per lærlingeplass med 10~000 kroner. Dette vil gi næringslivet større motivasjon for å ta inn flere lærlinger, gi flere ungdommer en mulighet til å få en praktisk avslutning på utdannelsen sin og sikre kompetansen i bedriftene over tid.
Samferdsel
Et kjennetegn ved sterke regioner er at de har stor tilgang til arbeidskraft. Venstre vil foreta to store samferdselsløft i Nord-Trøndelag i årene som kommer. Vi vil videreføre satsningen på en helhetlig opprustning av fylkesvei 17 mellom Steinkjer og Namsos, med bru til Verran, og legge til rette for hurtigtog mellom Steinkjer og Trondheim. Et bedre transporttilbud vil binde fylket sammen på en ny måte og lette fremkommeligheten for næringslivet.
Venstre vil gjøre Nord-Trøndelag til et fylke som er attraktivt for næringsliv og nyetableringer, noe som handler om å legge til rette for utviklingsgrep og konkurranseevne i næringslivet. For Venstre handler denne satsningen om et klimavennlig næringsliv, satsning på små og mellomstore bedrifter, en sterk landbruksnæring, kompetanse og effektiv kommunikasjon.