Et triveligere Sandvika

Mens Sandvika Storsenter blomstrer av shopping-glade mennesker, er Sandvika sentrum nærmest folketom. Her er ti punkter for å gjøre sentrum hyggeligere slik at folk vil trives og tilbringe tiden sin der.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Johannes Bangum

Johannes Bangum
Foto: Privat

Sandvika har en flott elv som går gjennom sentrum. Kadettangen har en flott beliggenhet rett ved sjøen. Sandvika har gode betingelser for å bli en trivelig by. Dessverre er det veldig få som oppholder seg i den delen av Sandvika, der kjøpesenteret ikke ligger.

En person som jeg møtte for en stund siden beskrev Sandvika som et "asfaltbelagt helvete". Selv syntes jeg elven og sjøen ved Sandvika er veldig fint, men jeg trives ikke spesielt når jeg går rundt i Sandvika sentrum. Det er for mye asfalt, for mye biler, for høye bygninger, for lite planter og for få kafeer.

Sandvika sentrum her potensial til å bli en trivelig by, der folk møtes for å ta en kaffe, der barn kan leke på grøntområdene, der man kan sitte ved elven og sole seg og der man kan spise på en restaurant ved sjøen. Her er ti punkter for å få dette til:

Dirigere E-18 under bakken. Hver dag kjører tusenvis av biler rett forbi Sandvika sentrum, ved Kadettangen. Man hører konstant lyden av en motorvei når man oppholder seg på disse stedene. For at Sandvika sentrum og Kadettangen skal bli trivelige må man legge E-18 i tunnel.

Plante flere trær og lage flere grøntområder. Sandvika er et asfaltbelagt helvete. Det er ikke trivelig å oppholde seg et sted som er grått. Det må plantes flere trær langs elven, og generelt andre steder der det eneste man ser er asfalt. Dette ser bedre ut, gir bedre luft og det gir mere trivsel.

Flere restauranter og kafeer langs elven. En grunn til at Aker brygger er stappfull om sommeren er at restaurantene og kafeene ligger tett i tett. Dette yrende livet kan man også få til i Sandvika. Kommunen må legge tilrette for at flere spisesteder etablerer seg i sentrum, spesielt ved elven. Dette kan de gjøre ved å innvilge søknader raskt, og ved å lage Sandvika til et attraktivt sted å etablere et spisested.

Gjøre veien ved elvebredden ikke-kjørbar for biler. Veien nedenfor rådhuset, ved elvebredden, er nå en nærmest folketom gate, hvor det kjører et par biler. Ved å fjerne bilene kan denne gaten bli en gågate full av bæringer som vil nyte et måltid, mens de ser utover elven.

En kulturpaviliong på gressletten ved elven. Det er en gresslette like ved elven, på samme side som storsenteret. Har kan det bygges en scene og publikumsplasser, der det kan settes opp konserter, skuespill og andre arrangementer. Dette kan gjøre Sandvika sentrum til et aktivt sted, der barneteater, lokale band og debatter kan settes opp. Imens kan publikum sitte på gresset, i solen, og se på.

Bygge en tre-brygge ved elven. Et populært tiltak i andre byer er å bygge store tre-trappetrinn ned mot elven, der folk kan sitte i solen. Dette bør også kommunen bygge ved Sandvika-elven.

Lage et grønt lekeområde for barn. Da kan også barnefamilier ha det hyggelig i Sandvika.

Ikke åpne handlegaten for biler. Handlegaten i Sandvika sentrum, på andre siden av elven fra storsenteret, er rimelig tom for mennesker. Løsningen på dette problemet er nok ikke å åpne veien for biler, men heller en rekke andre tiltak for å gjøre det triveligere for menneskene som ferdes her.

Sette opp kunstprosjekter i gågatene. Det burde legges tilrette for at kunstnere kan lage kunst som kan settes opp i gågatene i Sandvika. Kanskje kommunen kan utlyse en konkurranse?

Kadettangen og strandsonen utenfor Sandvika bør gjøres triveligere. Dette kan gjøres ved å etablere en restaurant ut mot sjøen, legge til rette for aktiviteter og opplevelser, bygge om parkeringsplassen på Kadettangen og bygge strender og gangveier ved sjøen.

Johannes Bangum, leder i Bærum Unge Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**