Trist dag for personvernet

Høyre og Arbeiderpartiet er blitt enige om å innføre Datalagringsdirektivet i Norge. Dette er en trist dag for personvernet .

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Rana Venstre er motstandere av DLD og mer overvåking.

Rana Venstre er motstandere av DLD og mer overvåking.
Foto: www.sxc.hu/

Datalagringsdirektivet går ut på at medlemslandene i EU skal lagre trafikk- og lokaliseringsdata fra innbyggernes bruk av telefon, mobiltelefon, bredbåndstelefon, e-post og internett. Det betyr informasjon om hvem som snakker med hvem, når, hvor lenge og hvilken kommunikasjonsform. Direktivet bryter med prinsippet om at du ikke skal overvåkes dersom du ikke har gjort noe ulovlig. At lagringstiden blir på seks måneder i stedet for tolv er helt uvesentlig.

Vi tenker kanskje at disse dataene blir lagret trygt og at det ikke er noen fare for at uvedkommende skal få fatt i opplysningene om deg? Men det viser seg gang på gang at sikkerheten og rutinene rundt lagring av sensitive opplysninger er for dårlige. Her hjemme har vi eksempel på personvernovergrep da Skattedirektoratet i 2008 ved en feil sendte millioner av personnummer til alle landets avisredaksjoner, da de egentlig bare skulle sende ut opplysninger om skattelistene. Selv Forsvarsdepartementet har advart: «Slik informasjon har et stort potensial for misbruk hvis en trusselaktør klarer å ta seg inn i systemene hvor dataene lagres».

De som virkelig vil unngå å bli overvåket, de mest kriminelle, vil finne metoder for å unngå at trafikkdata blir lagret. Det er altså bare opplysningene om meg og deg staten lagrer. Tilhengerne av datalagringsdirektivet argumenterer med «har man ingenting å skjule, har man heller ingenting å frykte». Men vil vi virkelig at verden skal vite hvor vi er til enhver tid, og hvem vi sender e-post til?

Så langt har seks EU-land avvist direktivet, den tyske justisministeren sier at direktivet er et feilgrep og tysk høyesterett har avvist direktivet fordi det strider mot grunnloven. Men Høyre og Arbeiderpartiet sier altså ja til direktivet.

Venstre har nylig levert inn forslag til Stortinget for å forbedre både politiets ressurser og personvernet uten å gå inn for lagring av alle norske borgeres trafikkdata. Det ser nå dårlig ut for å få til en mer fornuftsbasert tilnærming til kriminalitetsbekjempelse.

Kerstin Ander-Trønsdal
listekandidat Rana Venstre

Last ned leserinnlegget som doc-fil.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**