Utvalg bekrefter behov for forsterkede forskningsbevilgninger

– Fagerberg-utvalgets konklusjoner er enda en bekreftelse på at vi bør øke bevilgningene til forskning i tiden som kommer. Dette bør statsråd Aasland følge opp allerede i revidert nasjonalbudsjett og ha som ledesnor i arbeidet med neste års statsbudsjett, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


I dag overleverte Fagerberg-utvalget sin utredning om samsvar mellom ressurser og resultater i offentlig finansiert forskning til Kunnskapsdepartementet. Skei Grande er kritisk til mandatet for utredningen, men mener at Fagerberg-utvalget har levert mange interessante forslag.

Ikke alt kan måles og telles
– Det er selvsagt viktig at vi har god måloppnåelse når det gjelder offentlige bevilgninger, men jeg ønsker ikke et forskningssystem der absolutt alt skal måles, registreres og telles — det strider mot forskningens grunnide. Fagerberg-utvalget har imidlertid levert en interessant utredning med flere viktige forslag for å styrke norsk forskningsinnsats, sier Skei Grande.

Foreslår milliardøkning
Utvalget anbefaler bl.a. en samlet vekst i de offentlige forskingsbevilgningene på ca. 2 mrd. kroner for perioden 2012-2015. I en pressemelding sier statsråd Aasland at hun hadde forventet "noe mer dyptgående analyser bak forslaget om økte bevilgninger". Sistnevnte reagerer Skei Grande på.

– Etter min mening er utvalgets analyser på dette punktet dyptgående nok, og jeg oppfatter statsrådens uttalelse mest som et forsøk på å komme unna ansvaret for å bevilge tilstrekkelige midler til norsk forskning. Det burde hun holde seg for god til, mener Skei Grande.

Viktige forslag
Skei Grande understreker at Venstre er enig med Fagerberg-utvalget om at det er nødvendig å øke bevilgningen til den frie forskningen, at forskningsvilkårene for forskere (driftsmidler) ikke er gode nok, og at det er behov for en mye kraftigere satsing på forskerrekruttering.

– Venstre vil følge dette opp i budsjettprosessene som kommer. Vi merker oss også at utvalget tar til orde for 1200 nye offentlig finansierte stipendiatstillinger de neste fire årene. Det er på tide å få på plass en forpliktende opptrappingsplan for forskerrekruttering, slik Venstre gjentatte ganger har foreslått, sier Skei Grande.

Bruk av Forskningsfondet

Utvalget er også tydelig på at regjeringen bør endre på praksisen med å tappe Forskningsfondet for å betale kontingenten til EU-forskning.

– Venstre har lenge påpekt at Forskningsfondet skal finansiere langsiktig grunnleggende forskning, og ikke reduseres til et regulært driftsfond slik som vi har opplevd i forbindelse med dekningen av EU-kontingenten. Dette forventer jeg at statsråden snarest rydder opp i, sier Skei Grande, som også viser til at Venstre tidligere har foreslått nær en dobling av Forskningsfondet til 150 mrd. kroner.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**