Det siste halvåret har Kunnskapsdepartementet hatt et forslag om endringer i opplæringsloven ute på høring. Et sentralt element i høringsdokumentet omhandlet krav til relevant fagkompetanse hos læreren for å undervise i de enkelte fag, noe Venstre lenger har vært en aktiv forkjemper for. Imidlertid er dette forslaget droppet i lovproposisjonen som ble sendt Stortinget rett før påske.
Beklager utsettelse
– Venstre beklager sterkt at regjeringen med dette utsetter å innføre kompetansekrav for lærere. Det kan ikke lenger være slik at lærere underviser i fag som de ikke har noen utdannelse i. Venstre ønsker blant annet at alle lærere fra og med ungdomstrinnet skal ha en faglig bakgrunn tilsvarende 60 studiepoeng i sine undervisningsfag, sier Skei Grande.
Les mer: Beklager utsettelse av kompetansekrav for lærere.
Vil ha fortgang i prosessen
– Det er bred enighet om at lærernes kompetanse er det viktigste for elevenes læring. Regjeringen er ellers ikke redd for å lovfeste tiltak som ikke nødvendigvis gir bedre læring i skolen, og i en slik sammenheng synes jeg det er svært underlig at regjeringen velger å parkere prosessen med å innføre tydelig kompetansekrav for å undervise, sier Skei Grande.
I dagens spørretime lovet kunnskapsminister Kristin Halvorsen at innføringen av fagkrav for å undervise ikke er parkert, men at det skal «gås noen runder til» før forslaget legges frem for Stortinget. Skei Grande utfordret til fortgang i prosessen og å sette en klar tidsfrist for arbeidet, men fikk ikke noe konkret svar fra kunnskapsministeren.
– Jeg er imidlertid glad for at statsråden innrømmer at kompetansekrav på generell basis vil kunne være et viktig tiltak for å heve statusen for læreryrket, og gjennom dette bidra til at rekrutteringen til yrket øker, sier Skei Grande.
Må sees i sammenheng med videreutdanning
Stortingsrepresentant Borghild Tenden mener det er viktig å sikre at lærere som allerede er i skolen får en mulighet til å utvide sin faglige kompetanse for å tilfredsstille fagkrav, og etterlyser en mye kraftigere satsing på videreutdanning.
– I fjor var søkertallet ca. 1800 til 2500 videreutdanningsplasser, mens det i år opplyses å være ca. 3700 søkere til samme antall studieplasser. Dette er positivt, men viser også behovet for en mye sterkere satsing på videreutdanning av lærere noe også Utdanningsforbundet etterlyser, sier Tenden.
– Jeg mener det er avgjørende å utvide ordningen med videreutdanning for lærere slik at vi på denne måten kan bidra til at alle lærere har en faglig bakgrunn i fagene de underviser i, avslutter Tenden.