Villaksen i Osaelva

Venstre foreslår tiltak for å sikre ei minstevassføring i Osaelva etter kraftutbygginga.
Trøndelenergi og Fosenkraft søker konsesjon på utbygging av Osaelva i Husbysjøen. Kommunens høringsuttalelse ble behandlet i siste kommunestyremøte i april. Venstre mener det er viktig å ivareta villaksen, ørreten og gyteplassene i elva.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Anne Jorid Gullbrekken (V) foreslo å sikre ei minstevassføring i elva slik at gyteplassene ikke tørker opp. Den viktigste gyteplassen for laks ligger like nedenfor tunneluttaket.
Uttørking av elva kan skje ved stopp i kraftverket. Det er derfor viktig at det monteres en omløpsventil som sikrer at vatnet ledes forbi kraftverket og ut i elva ved driftsstopp.
Å bedre gyteforholdene for ørret og laks i Bubekken kan også være et avbøtende tiltak som utbygger kan igangsette, mente Gullbrekken. Her er det bygd en kulvert for mange år siden som ikke har fungert, og nå når det skal være anleggsvirksomhet i elva kan det være en mulighet til å få rettet opp forholdene.
Utbygginga av Osaelva er i hovedsak et elvekraftverk, med en demningshøyde på ca. 1m i Osavatnet. Det er derfor ei moderat utbygging som Venstre vil gå inn for. Det vil gi strøm til ca 700 husstander, og vil være et lite bidrag til rein, fornybar kraft i regionen.
Norge er nå et av svært få vestlige land som øker sine utslipp fra fossile energikilder. Innsatsen må derfor økes for å skaffe oss mer fornybar energi, mente Gullbrekken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**