Eiendomsskatt og sosial profil

Venstres ordførerkandidat Dag Jørgen Hveem kommenterer i dette innlegget spørsmålet om eiendomsskatt og sosial profil, og skriver: Uten nærmere diskusjon fikk Rødt under budsjettbehandlingen flertall for at et ad hoc-utvalg før sommeren skal utarbeide “forslag til sosial profil på betaling av eiendomsskatt”.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Risør Venstre er garantisten for at eiendomsskatten ikke økes sier Dag Jørgen Hveem (V)

Risør Venstre er garantisten for at eiendomsskatten ikke økes sier Dag Jørgen Hveem (V)
Foto: Jan Kløvstad

Rødts sosiale engasjement deles av Venstre og praktisk talt hele bystyret. Eiendomsskattens profil er imidlertid ikke mulig å endre lokalt, fordi den etter sin art er uavhengig av boligeiers økonomi. Også i Risør må vi følge eiendomsskatteloven. Hva sier den?

Strenge vilkår for lempning
Jo, hvis "særlege grunnar" gjør at det kan være "særs urimeleg" at hele eiendomsskatten blir innkrevd, kan skatten reduseres eller ettergis av formannskapet (§ 28). Forarbeidene understreker at nedsettelse eller ettergivelse av rimelighetsgrunner bare er aktuelt rent unntaksvis, og at det som oftest vil være tilstrekkelig med utsettelse (§ 25.2). Svekket økonomi som følge av inntrådt sykdom, nevnes i forarbeidene som eksempel.

I prinsippet kan skatteutsettelse pantesikres og gis helt frem til skattyter dør, og da belastes dødsboet. Dette er ikke systematisert i Norge.

Finansdepartementet har uttalt at nevnte § 28 ikke hjemler generelt fritak for enkelte grupper, f.eks. alders- og uføreminstepensjonister, fordi det strider mot et alminnelig likhetsprinsipp på området. (I juridisk teori har det vært litt uenighet om dette).

Individuell vurdering — og informasjon
Da står vi igjen med at den enkelte på individuell basis kan søke kommunen om utsettelse eller nedsettelse. Lav inntekt er ikke tilstrekkelig; man må først bruke opp egen formue. Samme forutsetning ligger til grunn for tildeling av økonomisk sosialhjelp, som er litt mindre byråkratisk enn å få brettet ut sin økonomi for formannskapet (lukket møte).

Ad hoc-utvalget bør kanskje foreslå at kommunen informerer på hjemmesiden og i avisa om mulighetene for individuelle lettelser i eiendomsskatten?

En enkel forespørsel til administrasjonen er mest effektivt i saker som dette, noe som lar seg kombinere med flagging av politisk engasjement. Ett slikt engasjement er at Risør Venstre vil være garantist for at eiendomsskatten ikke øker.

Dag Jørgen Hveem
Risør Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**