Beklager utsettelse av kompetansekrav

– Venstre beklager sterkt at regjeringen utsetter å innføre kompetansekrav for lærere. Vi ønsker at alle lærere fra og med ungdomstrinnet skal ha en faglig bakgrunn tilsvarende 60 studiepoeng i fagene som de underviser i, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Kunnskapsdepartementet la fredag fram en stortingsproposisjon om endringer i opplærings- og privatskoleloven. Opprinnelig foreslo departementet å innføre et krav om at lærere må ha fagkompetanse i de fagene de underviser i. Fagkravet er nå droppet.

 - Alle lærere bør få både en rett og en plikt til kompetanseheving, sier Trine Skei Grande.

– Alle lærere bør få både en rett og en plikt til kompetanseheving, sier Trine Skei Grande.
Foto: Caroline Roka

– Venstre beklager sterkt at regjeringen utsetter kompetansekravet. Det er helt nødvendig at man nå får fortgang i arbeidet med å sikre at alle lærere har en reell faglig bakgrunn i fagene som de underviser i. Det kan ikke lenger være slik at lærere underviser i fag som de ikke har noen utdannelse i – en slik praksis er rett og slett ikke holdbar, sier Skei Grande.

 Venstre vil at alle lærere fra og med ungdomstrinnet skal ha en faglig bakgrunn tilsvarende 60 studiepoeng i fagene som de underviser i.

Venstre vil at alle lærere fra og med ungdomstrinnet skal ha en faglig bakgrunn tilsvarende 60 studiepoeng i fagene som de underviser i.
Foto: Microsoft

Kompetanseheving
– Det er imidlertid behov for et mye sterkere trykk på kompetansehevingen i skolen. Alle lærere som mangler den formelle faglige bakgrunnen for å undervise i fag bør få tilbud om relevant videreutdanning. Da nytter det ikke med dagens ordning for videreutdanning som bare omfatter 2500 lærere per år. Alle lærere bør få både en rett og en plikt til kompetanseheving.

Defensiv regjering
– Det er bred politisk enighet om at lærernes faglige kompetanse er helt avgjørende for elevenes læringsutbytte. Det er derfor svært defensivt av regjeringen å ikke innføre disse kravene allerede neste skoleår, og utsette behandlingen av dette forslaget.

– Etter Venstres mening er det lite hold i argumentet om at fagkrav for å undervise vil føre til mindre rekruttering. Tvert i mot mener vi at fagkrav kan virke rekrutterende, sier Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**