Orientering fra Venstres repr. i ADLU per april 2011

ADLU er kommunens administrasjons- og likestillingsutvalg. Jeg ble fast medlem der for ca et års tid siden. Etter min mening er ADLU blitt et hovedutvalg av beklagelig liten formell betydning.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Signy Gjærum

Signy Gjærum

De få saker vi har, er stort sett orienteringssaker. Derfor er mitt forslag til Venstre for neste 4- års periode at enten må ADLU vitaliseres og ansvarsområder tilbakeføres dit – eller området må legges til formannskapet. Samtidig mener jeg det er svært viktig at sentrale politikere og for så vidt hele bystyret forstår og har innsikt i kommunens organisasjon og hvordan våre ansattes arbeidsvilkår er; jeg nevner HMS arbeid, ledelse, organisasjonsutvikling, IA arbeid bl a i forhold til fravær/nærvær, rekruttering, arbeidsplasskultur, bruker og medarbeidertilfredshet mm.

I møte 7.04.11 fikk vi til orientering resultater fra Medarbeiderundersøkelse 2010. Der sier HMS avdelingen seg fornøyd, til dels meget godt fornøyd med resultatene selv om de dels ligger på, dels under landssnittet (!?) Jeg hevdet at man bør ikke slå seg til ro med å ligge på landsgjennomsnitt, etterlyste måltall og hvordan man konkret følger opp at tiltak iverksettes når mål ikke er nådd ( mål man ikke har, viste det seg) Svaret fra adm var at dette har Rådmannen nå tatt fatt i og han vil innskjerpe oppfølgingsarbeidet. Flere med meg erklærte seg ikke tilfreds med å skåre på landsgjennomsnitt og vektla oppfølging av MU i sterkere grad enn nå.

Vi ble også presentert en årsmelding fra økonomiavdelingen; i form mente mange den framsto som en ansvarsfraskrivelse fra øverste leder. Det kan jeg forstå, men jeg mente at den også gav oss svar på og vurderinger av hva er avdelingens store utfordringer. Og at disse må tas på alvor. Avdelingen har i sum høyt fravær og har tidligere til dels hatt etterslep og vansker med bl.a å overholde frister. Oppfordringen fra ADLU var en viss omredigering av meldingen.

Jeg etterlyste, slik jeg til stadighet gjør, kommunens måltall for fravær. Kommunens fravær for 2010 er 8 % , det er fortsatt meget høyt! Det vil alltid være mange grunner til så høyt fravær, men som IA bedrift og fordi det rett og slett lønner seg – må dette vedvarende være et fokusområde for kommunen.

I melding om likestillingsarbeidet etterlyste jeg fokus på kommunens arbeid for likestilling og også vedr integrering av våre innbyggere med minoritetsbakgrunn. Adm noterte seg begge innspill. Det virket til å være svakt fokus på særlig sistnevnte problemstilling.

Til ADLU- møte i mai ba jeg om at det skulle gis en orientering om organisering av hjemmetjenester. Det er en stor utfordring å lykkes med hjemmetjenester slik at brukerne blir tilfredse og trygge samtidig som ansatte opplever mestring og arbeidsglede. Det er ingen motsetning her, snarere en sammenheng.

Imidlertid gjelder for Venstre- medlem i ADLU ( undertegnede) hva gjelder alle medlemmer i alle utvalg; om man ikke fremmer forslag, faller innspill ofte til jorden og blir glemt. Jeg fremmet ingen forslag til hverken vedtak eller oversendelse til adm, og ser helt klart at dèt var en forsømmelse. Det bør ikke gjenta seg!

Signy Gjærum

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**