Uttalelser fra Akershus Venstres årsmøte 2001

Her er uttalelser fra Akershus Venstres årsmøte 2001.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Venstre utfordrer H/FrP:
KOLLEKTIVUTBYGGING TIL STØTTE FOR NÆRINGSLIV OG MILJØ

Akershus Venstre tar ansvar for Osloregionens transportmønster og utfordrer Høyre og FrP til å være klare og konsistente for unngå framtidige miljøskader og køkostnader. Stortingets vedtak om Nasjonal Transportplan (NTP) legger nå tilrette for bedre kollektivtransport i Oslo og Akershus. Men denne effekten kan fort bli ødelagt hvis ikke partiene innfører veiprising og parkeringsrestriksjoner når kollektivtilbudet er godt utbygd.

NTP åpner med dette for færre privatbiler på veiene og dermed bedre vilkår for næringslivets behov for transport av varer og tjenester, samt store helse- og miljøforbedringer for folk som bor i Oslo og langs hovedfartsårene inn til byen. Nærmere 400.000 biler krysser daglig bygrensa. Bare ca. 1/4 av disse er rene næringstransporter.

Historien viser imidlertid at det nærmest er en naturlov i byene at der det er plass på veien, der fylles den opp av privatbiler. Oslopakke 1 skulle skape bedre fremkommelighet spesielt for næringslivet. Milliarder er brukt for å skape lengre køer.

Den bedrede veikapasiteten Oslopakke 1 medførte, ble på grunn av mangelen på god kollektivtransport raskt oppspist av privatbilisme. For å få en fremtidig høy kollektivandel, et godt miljø og god fremkommelighet på de veiene vi allerede har bygget, må en når jernbanens dobbeltspor er på plass og det kollektive tilbudet bedre utbygd, innføre veiprising og parkeringsrestriksjoner i Oslo. Høyre og FrP har så langt gått mot dette. Det kan medføre enda lengre køer på gode veier og nye krav om milliarder til veier. Venstre trodde disse partiene prøvde å redusere de offentlige utgiftene.

NEI TIL FORBUD – JA TIL OPPGJØR MED HVERDAGSRASISME

Å gjennomføre et forbud mot rasistiske ytringer og organisasjoner er ikke å ta et reelt oppgjør med et avskyelig fenomen, men å skyve problemet under teppet. Akershus Venstre sier derfor nei til et slikt forbud.

Alle har et ansvar for å bekjempe rasismen der de møter den i sitt daglige virke. Rasistiske holdninger og ytringer må møtes og bekjempes gjennom aktiv deltagelse og debatt. Vi får ingen troverdighet i bekjempelsen av rasisme så lenge det finnes eksempler på offentlige institusjoner som preges av negativitet og mistenkeliggjøring overfor nye landsmenn.

TA BAKMENNENE!

Venstre vil skifte fokus i narkotikapolitikken. Kampen mot narkotikamisbruk må først og fremst handle om sosiale tiltak, ikke bruk av rettsvesenet. Vi må ha en politikk som tar vare på menneskeverdet til brukerne, reduserer antallet overdoser og tar kampen opp mot de som tjener penger på den illegale narkotikaomsetningen. De menneskene som er avhengige av narkotika trenger i første rekke behandling. Venstre vil derfor at den narkomane ikke skal straffes på grunn av avhengigheten sin, men tilbys behandlingsplass uten unødvendig ventetid.

ØKT STATLIG STØTTE TIL KULTURBYGG

Akershus Venstre vil bedre kulturlivets rammevilkår gjennom å øke den statlige støtten til lokale og regionale kulturbygg. Kulturlivet i Akershus er i sterk vekst dels på grunn av stadig bredere deltakelse, men også ved at kvaliteten på det som skapes og framføres har økt vesentlig de siste årene.

Akershus Venstre ser positivt på at kulturbygg kan finansieres gjennom bidrag fra både det lokale kulturliv og næringslivet. Et kulturbygg er et samlingssted for svært mange, og er meget godt egnet til samlokalisering med f.eks. bibliotek, eldresenter, kafé, næringsvirksomhet, kommunal virksomhet, skoler o.l. Det er kort og godt god økonomi for tilstøtende virksomheter å ha et kulturbygg i nærheten.

I Venstres stortingsprogram for 2001-2005 går vi inn for et kraftig og nasjonalt kulturløft. Det er et mål at en større del av statsbudsjettet brukes til kulturformål. Satsing på kultur er også et godt grunnlag for nyskapning og arbeidsplasser.

UTSETT BESKATNING AV GRÜNDERKAPITAL

Akershus Venstre ønsker å få fart på nyskapning i norsk næringsliv gjennom å frigjøre mer risikokapital for nye bedrifter i startfasen. Offentlige og halvoffentlige organer som SND og Startfondet kan bare bidra i en begrenset mengde slike oppstartsprosjekter.

Langt de fleste kommer i stand ved hjelp av såkalte “business-angels”, og deres bidrag i form av startkapital og kompetanse. For å senke risikoen for investeringer i nye bedrifter, foreslår Akershus Venstre at kapital som investeres i oppstartsfasen, gjerne avgrenset til et maksimumsbeløp, kan føres til fradrag i investeringsåret.

Akershus Venstre ber regjeringen utarbeide et regelverk som bidrar til nyskapning og et variert og dynamisk næringsliv.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**