Leserbrev i Stavanger Aftenblad

Sola Venstre hadde denne uken et leserbrev på trykk i Stavanger Aftenblad i anledning Sola kommunes reguleringsplaner for Kvitheiområdet. Vi er imot at kystlynghei og rødlistearter vil bli skadelidende ved fremføring av vei inn i Kvitheiområdet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Her er leserbrevet gjengitt:

I nytt forslag til kommuneplan for Sola 2011-2022 ligger det inne forslag om å regulere Kvitheiområdet ved Hålandsmarka til boligformål. Sola Venstre var på befaring i området i fjor og fikk ved selvsyn ta inn det naturskjønne området hvor vi har en av våre siste området med kystlynghei. Kystlyngheien er en truet naturverdi og både Sola, samt Rogaland Venstre ønsker å bevare denne i størst mulig utstrekning. En boligutbygging som ødelegger eller forringer denne naturverdien ytterligere, vil bryte med nasjonale målsetninger og være lite langsiktig politikk.

Naturmangfoldloven som ble vedtatt i 2009 skulle forhindre tap av naturmangfold, og en utbygging av Kvitheiområdet vil stride mot dette. I tillegg til kystlyngheien, finnes også damområde hvor det i år er observert og dokumentert funn av salamandere. Gjenfylling og drenering av yngledammer har påført all salamanderbestand stor skade de siste ti årene.Det har i Kvithei også blitt påvist funn av flere rødlistede fugler, det vil si fugler som er utrydningstruede. Man verken bør eller har lov til å gå til ytterligere inngripen som ødelegger for disse fuglenes naturlige tilholdsted.

Direktoratet for naturforvaltning har et høringsutkast for kystlyngheiene ute til behandling nå og her omtales kystlyngheien som vårt eldste kulturlandskap og et landskap som det knytter seg verdifull kunnskap og historie til.

Er det dette Sola kommune vil ofre for å kunne tilby flere boligtomter i kommunen? Sola Venstre mener at vi allerede tilbyr et variert spekter av tomter gjennom utbyggingen av Jåsundområdet og at man derfor ikke skal regulere Kvithei til boligformål.

Sola Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**