Akkurat som på SVs og Sps landsmøter nylig: Forslag om å mene noe i striden om tidlig ultralyd ble stemt ut av Venstres landsmøtesal.
«Stygg historie». Men før delegatene kom så langt, fikk de en sterk vekker fra fylkeslederen i Hedmark, Erik Ringnes: Ap og Frp-drivet for tilbud om tidlig ultralyd har klare koblinger til en «stygg historie».
Den utspant seg i mellomkrigstiden. Da var det raseteorier og drøfting av steriliseringsjakt på det perfekte.
Downs-gutt. Denne måten å tenke på fikk katastrofale konsekvenser under forrige krig, med utryddelsesleire. Og verden ble sjokkert. Men også vi kan miste oss selv i jakten på feilfrie avkom, sa Ringnes.
Fylkeslederen reagerer på at ultralyddebatten domineres av utspill fra legevitenskapen og politiske eliter. Han er selv far til en 22-åring med Downs syndrom.
Hør oss! Det er ikke sånn som mange tenker at det er bare byrder med dette. Det er faktisk veldig fint. Snakk med oss som vet hva dette dreier seg om ikke bare snakk med legene som driver i sin medisintekniske verden, oppfordret Ringnes.
Men i dagens debatt hersker frykten for avvik. Og koblet med stat og ordninger kan det utarte seg til jakten på det feilfrie mennesket.
Bruheim-dikt. Forfengelig er en harmløst last, men når det kobles opp mot en statlig og systematisk jakt på å utrydde mennesker med Downs syndrom, må noen av oss si fra, sa Ringnes.
For sin del gjorde han det med dikteren Jan Magnus Bruheim:
«Hjelpeslaus er den som ikkje har nokon å hjelpe, og vera god mot…Den mannen bær tyngste børi som ingen ting har å bera».
Etikk-eksperter. Til Vårt Land sier Ringnes:
Som mennesker kan vi miste «oss selv» i jakten på det perfekte. Hele denne saken dreier seg om verdiene vi skal bygge samfunnet på. Teknologien utfordrer oss og helt grunnleggende verdier.
Hvorfor ville du riste i Venstre-landsmøtet?
Jeg har registrert hvordan Sp og SV har unngått ultralyddiskusjonen og skyver den over til andre. Selv om heller ikke Venstre tok stilling, så håper jeg også vi kan bidra til en nasjonal samtale om ultralyd og etikk. Vanlige mennesker er like mye eksperter som legeeksperter på etikk.