Tenden var en av forslagsstillerne bak representantforslaget, og holdt Venstres innlegg i debatten. Jeg har selv vært lærer i videregående skole i 15 år, og har sett altfor mange dyktige lærere forlate jobben for tidlig. Det haster med seniortiltak i skolen, sier Tenden.
En av skolens største utfordringer
– Det kan ikke være noen tvil om at ved siden av kampen mot frafall i skolen så er det å rekruttere lærere og holde på lærerne vi allerede har en av de største utfordringene vi står overfor i skolepolitikken i årene som kommer, understreker Tenden, og viser til fremskrivinger som forteller at vi kan få en underdekning på 18.000 lærere i 2020.
– Vi er nødt til å sette inn en bredde av tiltak for at flere skal velge å bli lærere, men det handler også om en bredde av tiltak som må til for at flest mulig lærere skal stå lengst mulig i jobben sin. Det er simpelthen ikke godt nok når vi får meldinger om at bare et fåtall av lærerne faktisk bare 12-15 prosent ifølge den siste undersøkelsen fra Utdanningsforbundet planlegger å stå i jobben frem til de blir 67 år, sier Tenden.
Må tenke nytt og offensivt
– Det er positivt at kunnskapsministeren i brev til Stortinget understreker at hun slutter seg til tilstandsbeskrivelsen som er gitt i representantforslaget, men jeg synes det er svært skuffende at hun kun vil "satse på tiltakene som alt er igangsatt" og ikke varsler at hun vil se på flere tiltak ja, kanskje til og med tenke litt nytt om dette, sier Tenden.
Staten må ta sin del av ansvaret
I dagens debatt gikk kunnskapsministeren langt i å skyve ansvaret for god seniorpolitikk i skolen over på kommuner og fylkeskommuner som skoleeiere.
– Skoleeierne har selvsagt har et ansvar for å ivareta sine arbeidstagere, men Venstre mener at det behov for at staten bidrar i en slik innsats. Det handler om å være proaktiv og ta en utfordring på alvor, fremholder Tenden, som er skuffet over at regjeringspartiene stemte mot Venstres forslag i saken.
Les saksdokumentene her.