I 2006 innførte norske myndigheter kjønnskvotering i allmennaksjeselskapers styreverv – minst 40 prosent av de som hadde styreverv måtte være kvinner.
The Montreal Gazette beskriver dette som det største gjennombruddet for kjønnskvoteringer noensinne og påpeker at det har vært oppløftende for norsk næring.
– En studie i år viser at selskapene som slet før loven trådte i kraft, gjør det klart bedre i etterkant når de har fått kvinner inn i styrene, fastslår avisa iflg ABCNyheter.
Likhetsprinsippet
The Montreal Gazette har intervjuet Trine Skei Grande i forbindelse med at hun skal holde foredrag på konferansen Leveraging Women’s Leadership for the 21st Century: Changing the Game.
Venstre-lederen forklarer suksessen til innføringen av kjønnskvotering med den lange historien med likestilling i Norge.
– Likhetsprinsippet i Norge har stått sterkt lenge, sier hun, og viser til at den første kvinnelige parlamentarikeren ble valgt for 100 år siden.
Norge havner på åttendeplass over land som har lik balanse av kvinner og menn i parlamentet.
– I Norge er likestillingen “inngrodd”. Det har blitt slik at vi ikke tenker over det lengre, sier Skei Grande.
Potensiale og muligheter
Kjønnkvotering har ifølge Skei Grande bidratt til at likestilling har blitt en måte å tenke på.
– Ingen ville sagt idag at kvinner er dummere eller mindre kompetente menn. Folk har skjønt at hvis man bare ansetter menn så går man glipp av viktig potensiale og muligheter, forteller Venstre-lederen.