Statsbudsjettet 2012: Forventer satsing på kunnskap og miljø

Venstres leder Trine Skei Grande oppfordrer regjeringen til en kraftig kursomlegging i 2012-budsjettet. — Nå er tiden kommet til å satse på framtid heller enn administrasjon. Jeg forventer derfor en kraftfull satsing på kunnskap og miljø i statsbudsjettet for 2012, sier Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Trine Skei Grande

Foto: Caroline Roka

Regjeringen har etter Venstres syn to hovedoppgaver når de de neste dagene er samlet til budsjettkonferanse. Det ene er å legge grunnlaget for et 2012-budsjett som er stramt og som ikke bidrar til unødig renteheving og ytterligere press på kronekurs. Den andre utfordringen er å satse målrettet på framtiden: På kunnskap og på miljø. – På disse områdene er Norge og regjeringen i ferd med å sakke akterut. Regjeringen har selv definert forskningspolitikken som "hvileskjær", nå er miljøpolitikken i ferd med å bli det samme, med stadige utsettelser og dvaske kompromisser i avgjørende viktige saker, sier Skei Grande.

Grønt skatteskifte
Skei Grande ber regjeringen spesielt legge til rette for et reelt grønt skatteskifte i 2012. — Det er bra at regjeringen har varslet en gjennomgang av bil- og drivstoffavgifter, men regjeringen bør bruke denne anledningen til et reelt skatteskifte i miljøvennlig retning, hvor skatt det blir mindre skatt på arbeidsplasser og næringsliv og økte avgifter og skatte på miljøfiendtlig adferd. Mens regjeringen bare har endret skatte- og avgiftssystemet i grønn retning med om lag 1,5 mrd kroner på 5 år, foreslo Venstre en omlegging på om lag 5,6 mrd kroner bare i vårt alternative budsjett i 2011, påpeker Grande.

Det er på tide at regjeringen tar de forpliktelsene som ligger i klimaforliket på alvor derfor må regjeringen også satse målrettet på miljø- og klimatiltak over en bred front. Derfor må satsingen på kollektivtransport og jernbane styrkes, det må satses målrettet på nyskaping og pilotanlegg innenfor miljø- og klimateknologi, forskningsinnsatsen når det gjelder klima og klimarelatert forskning må styrkes, bl.a. bør det legges inn et eget miljø-kriterium i SkatteFunn-ordningen og satsingen på fornybar energiproduksjon må trappes opp.

Norge seiler akterut
– Kunnskapssamfunnet krever omlegging til nye typer nærings- og arbeidsliv i Norge. Derfor må vi satse sterkt på forskning, nyskaping og kompetanseheving i det eksisterende næringslivet og vri den offentlige næringspolitikken fra strukturbevaring til fornyelse og nyskaping. Kunnskap er det viktigste Norge kan satse på i tiden som kommer, påpeker Grande.
– For Venstre er det et mål at Norge skal være en førsteklasses kunnskapsnasjon. Dette forutsetter at man sikrer gode og stabile rammebetingelser for grunnopplæring, høyere utdanning og forskning og en vilje til å legge til rette for gründerskap og innovasjon som er en helt annen enn den som preger dagens regjering. 2012-budsjettet må bli en trendbrudd fordi Norge seiler akterut på viktige områder dersom dagens politikk får fortsette, sier Grande

For kort tiden siden la SSB fram statistikk som viser viste at FOU-aktiviteten i norsk næringsliv reelt sett viser en reduksjon på 3,7 pst i 2009.
Dette er svært bekymringsfullt. Tallene fra SSB viser også at næringslivets FOU-aktivitet i all hovedsak finansieres av næringslivet selv. Bare 7 pst kommer gjennom offentlige bidrag, hvorav SkatteFunn-ordningen utgjør 3 prosent.

I dagens Aftenposten kommer det videre fram at Norge ligger helt nede på 19. plass (av 34) når det gjelder evnen til å skape nye lønnsomme produkter og tjenester i følge den siste utgaven av Union Innovation Scoreboard. Her ligger vi for eksempel langt bak våre naboland.

– Regjeringen har i de siste 5 statsbudsjettet ikke vist noen vilje til å satse på nyskaping og selvstendig næringsdrivende. Det er en linje vi ikke har råd til å fortsette, mener Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**