Et viktig miljøvalg

Det går rykter om at regjeringspartiene holder på å inngå et kompromiss om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. De skal innhentes nye kunnskap men det skal ikke iverksettes en konsekvensutredning. Dette er et viktig kompromiss, ikke minst for miljøet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Jorda

Foto: Microsoft

Erfaringen på norsk sokkel tilsier at en konsekvensutredning etter petroleumsloven fører til åpning for oljeaktivitet, på tross av at miljøfaglige råd har advart mot åpning. Derfor er et krav om konsekvensutredning et krav om å åpne for oljeboring. Det vil i så fall være en historisk synd å begå i Lofoten og Vesterålen.

Derimot viser det seg at jo mer kunnskap man har hentet inn om oljeboring i Lofoten og Vesterålen, jo tydeligere blir det at risikoen er for stor for miljøet og de viktige og unike marine verdiene i området. Forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten skal revideres. Forvaltningsplanens formål er verdiskapning gjennom bærekraftig bruk, og at økosystemenes struktur, virkemåte og produktivitet opprettholdes. Det faglige grunnlaget er langt bedre i en forvaltningsplan enn i en konsekvensutredning.

Vi har akkurat hatt en ulykke ved Hvaler nasjonalpark med oljesøl. Utslippet har ikke vært spesielt stort men forurensingen truer gytingen i korallene i nasjonalparken og den truer unike rødlistearter både ved Hvaler, Jomfuland, Tjøme og Bolærne. I tillegg har sølet som følge av flytting av ulykkesskipet truffet den marine nasjonalparken ved Koster i Sverige.

Ethvert kompromiss som gjør at konsekvensutredning om oljeboring i Lofoten og Vesterålen ikke blir gjennomført er derfor avgjørende for områdets unike naturverdier og fiskeriressurser.

Sindre Westerlund Mork
Gruppeleder i fylkestinget

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**