Om politikernes nærhet til velgerne

Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle skrev i forrige mandags kommentar om Arbeiderpartiets Marianne Aasens frykt for å møte mennesker med Downs syndrom, samer og pleietrengende eldre når hun vandrer rundt som folkevalgt på Stortinget. Med andre ord; Aasens frykt for å møte de som hun hver eneste dag, gjennom sine vedtak om lover og regler, forandrer hverdagen for på godt og vondt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Råde Venstres ordførerkandidat Christian Holstad Lilleng mener avstanden mellom politikerne og velgerne er for stor.

Råde Venstres ordførerkandidat Christian Holstad Lilleng mener avstanden mellom politikerne og velgerne er for stor.
Foto: Sissel K Haugen

Bakgrunnen for hennes frykt er Jens Soltenbergs møte med Marte Wexelsen Goksøyr i forrige uke, hvor den 28 —årige kvinnen med Downs syndrom, for dagen ikledd t-skjorte med "Utrydningstruet" på brystet, spør Statsministeren "Er jeg ikke ønsket?". Den oppegående kvinnen spurte et spørsmål som alle vet svaret på, men som Arbeiderpartiet nekter for; At flere vil velge abort når de oppdager at fosteret har kromosonfeil eller en annen alvorlig sykdom.

Det hele episoden viser er politikeres redsel for å møte det ukjente og det utrygge. Er man uenige med noen så spør man heller en som er enig i stedet. Denne evige omgangen med mennesker som er mer eller mindre enige gir en stillstand som er uheldig både for utviklingen som person og utviklingen som politiker. Vi i Råde Venstre mener det er ytterst viktig med personlig kontakt og å få brynet meningene våre med antatte politiske motstandere, og det er derfor vi det siste året blant annet har hatt tre stands ute i Karlshus selv om det ikke har vært valgår, har arrangert åpent folkemøte om vindmøller og valgt å legge ut utkastene til valgprogram på internett for offentlig gjennomsyn og kommentering.

Denne nærkontakten med velgerne har vi tenkt å fortsette med hvis vi kommer til makten i Råde. Med Venstre-ordfører vil det innføres møtefri dag i uken i kommunen hvor det er strengt forbudt med "vanlige" møter for de kommunalt ansatte. Dette vil sikrer at kommuneadministrasjonen er 100% tilgjengelige for innbyggerne minimum en dag i uken.

I tillegg blir en Venstre-ordfører mer tilgjengelig enn i dagens ordfører; ordførerkontoret skal flyttes nærmere inngangen til rådhuset og ikke bortgjemt langt inne og oppe, ordføreren kommer til, minimum to dager pr måned, å jobbe som "lærling" rundt omkring i kommunens virksomheter for å opprettholde kontakten med grasrota, og ordføreren skal stå på stand minst en gang i måneden ulike steder i Råde for å kunne holde seg oppdatert om hva som skjer i bygda og for at innbyggerne skal kunne si sin hjertens mening direkte til den øverste sjefen i kommunen.

Med en slik arbeidsinstruks blir det ikke bare enklere for innbyggerne å komme til med meninger og ønsker, men også en gylden mulighet for ordføreren å selv føle på kroppen hva som går og gjelder. For det er enkelt for en ordfører å innføre eiendomsskatt når man sitter med en lønn på nesten 800.000,- kroner; det merkes knapt på lommeboken når regningen kommer. Det er enkelt for en ordfører å si at skolene fungerer når sitter alene på sitt kontor og det eneste han/hun vet om skolene er noe tall på et papir og ikke selv merker på kroppen hvordan det er å være i klasserom med over 30 elever. Og det er enkelt for en ordfører å gå på jobb hver dag når han/hun skal flytte på noen papirer, klippe noen snorer og spise snitter på et møte, men slipper å gå på nattevakt på et skift hvor det er kuttet nær 20% av personalet.

Det er langt fra Stortingets Vandrehall hvor Arbeiderpartiet er livredde for å møte mennesker med Downs syndrom, samer og pleietrengende eldre, til lille Råde, men det kan være like langt fra et ordførerkontor til et dobbeltrom på et sykehjem, et overfylt klasserom eller til de i køen på NAV. Derfor er det viktig å ha en ordfører som er ute blant folk. Derfor er det viktig å ha kort vei fra hattemakeren til ordføreren og kort vei fra ordføreren til hattemakeren.

Ellers blir politikken virkelighetsfjern og virkeligheten fjern for politikken.

Christian Holstad Lilleng
Ordførerkandidat Råde Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**