Mongstad: Regjeringen er handlingslammet

NRK avslørte i dag at regjeringen utsetter investeringsbeslutningen om fullskala CO2-fangst på Mongstad, denne gang til 2016. Utbyggingstiden på anlegget er anslått til om lag fire år, som da gjør at anlegget først vil være ferdig i 2020. Venstre mener regjeringen er handlingslammet, og krever nye tiltak.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

 Mongstad har utslipp tilsvarende det dobbelte av Oslo kommune

Mongstad har utslipp tilsvarende det dobbelte av Oslo kommune
Foto: Luth

– Denne saken er håndtert så dårlig, at jeg har knapt sett maken i mitt politiske liv. Her har vi opplevd at Kristin Halvorsen hevdet at gasskraftkampen var over i 2005, regjeringen brøt dette løftet ved å gi tillatelse til Mongstad i 2006, Jens Stolenbergs holdt sin månelandingstale i 2007 og i dag utsetter regjeringen prosjektet for andre gang. Ikke en eneste tidsfrist er blitt holdt, kostnadene har blitt mangedoblet og klimagassutslippene øker, sier Ola Elvestuen nestleder i Venstre, og minner om at i mellomtiden vil Mongstad fortsette slippe ut 2,2 millioner tonn CO2 årlig frem til 2020, utslipp tilsvarende 900 000 biler.

Venstre advarte i 2006 sterkt mot å gi konsesjon til nytt gasskraftverk på Mongstad uten krav om rensingen på plass samtidig.

-Venstre fryktet at den avtalen som ble inngått ville gi forsinkelser og økte kostnader. Dessverre viser det seg å være tett på sannheten, sier Elvestuen

Nå er hele prosjektet skjøvet så langt frem at alt hele prosjektet er i det blå, og samtidig har regjeringen tidligere varslet at bare gasskraftverket skal renses. Det betyr at under halvparten av de totale utslippene på Mongstad vil bli renset. Dette er ikke lenger en månelanding, sier Elvestuen og mener regjeringen ikke har noe som helst kontroll på prosjektett

– Her virker det som Statoil har kjørt regjeringen i grøfta, med Olje- og energiministeren som en taus passasjer. Det er helt uvirkelig at Norge utsetter våre klimaprosjekter, samtidig EU og Storbritannia jobber målrettet videre med sine prosjekter. Her har noe gått alvorlig galt, sier Elvestuen.

 Regjeringen må komme til Stortinget for å forklare hvilke andre klimatiltak de ønsker å iverksette for å kompensere for de økte utslippene på Mongstad

Regjeringen må komme til Stortinget for å forklare hvilke andre klimatiltak de ønsker å iverksette for å kompensere for de økte utslippene på Mongstad
Foto: Daniel Rugaas

– At regjeringen velger å igjen utsette CO2-fangst på Mongstad gjør at det blir svært vanskelig å nå klimamålene som Norge har tatt på seg gjennom klimaforliket. Nå må regjeringen komme til Stortinget for å forklare hvilke andre klimatiltak de ønsker å iverksette for å kompensere for de økte utslippene på Mongstad.

I følge IEA trenger verden 100 store CO2-fangst anlegg innen 2010 for å klare å få til 850 anlegg innen 2030 og 3400 innen 2050 for å klare å få til nødvendige reduksjoner i klimagassutslippene. For å lykkes med å ha 100 anlegg i drift innen 2020 er det viktig at byggingen av de første fullskala anleggene blir satt i gang, slik at industrien kan få tilstrekkelig lærdom av bygging og drift av fullskala anlegg.

– Det er i dette perspektivet regjeringens sendrektighet med både Kårstø og Mongstad tilbake fra regjeringserklæringen i 2005 må vurderes. Det skulle bare mangle at Norge må klare å bygge to slike anlegg. Det på sin plass at Norge tar de ekstra kostnadene det krever å få på plass de første anleggene. At vi skal vente å se at andre land tar den regningen, for så å bygge senere er både umoralsk og feil.

EU har derfor også vært klare på at de vil at Norge må fullføre Kårstø og Mongstad så raskt som mulig, for at den samlede globale innsatsen på CCS skal være stor nok for at CO2-fangst skal være et nøkkelvirkemiddel i klimakampen i årene som kommer. Enhver ny forsinkelse vil redusere Norges betydning og bidrag for å utvikle CO2-fangstteknologien.

Når regjeringen igjen utsetter Mongstad, bør regjeringen hente frem planene for å rense Kårstø. Elvestuen, sier alt ligger til rette for at regjeringen allerede til høsten kan kunne vedta en investeringsbeslutning for rensing av gasskraftverket på Kårstø.

For å sette utsettelsen i et tidsperspektiv, minner Elvestuen om hva 2020 faktisk betyr. I 2020 er det:

– 6 år siden renseanlegget skulle vært i drift.

– 14,5 år siden signeringen av avtalen mellom Staten og Statoil i 2006.

– 15,5 år siden Soria Moria hvor regjeringen lovet at nye gasskraftverk skulle ha CO2-fangst

– 16 år siden at Statoil ble pålagt av myndighetene å utrede CO2 fangst på Mongstad som en konsekvensutredningen.

– 17 år siden CO2-fangst fra Mongstad ble vurdert i forbindelse med CO2 til EOR på Gullfaks

– 21 år siden miljømyndighetene i Norge satt krav til fullskala CO2-fangst på gasskraftverket til Naturkraft på Kårstø (under Bondevik I-regjeringen)

– 24 år siden de første studiene om fullskala CO2 fangst fra gasskraftverket i Norge, bla på Kårstø, ble utarbeidet av internasjonale store selskaper som blant annet Fluor og Mitsubishi Heavy Industries (MHI)

– 40 år Siden det ble bygd CO2 fangstanlegg fra gasskraftverk i Lubbock i Texas i USA.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**