Følgende leserinnlegg er publisert i Romerikes Blad og Raumnes:
I disse dager pågår det en kamp om rettsstaten vår. Arbeiderpartiet ønsker å innføre datalagringsdirektivet (DLD), et EU-direktiv som pålegger medlemslandene å lagre trafikk- og lokaliseringsdata fra innbyggernes bruk av telefon, mobiltelefon, bredbåndstelefon, e-post og internett. Det vil si informasjon om hvem som kommuniserer med hvem, hvor det kommuniseres fra, når det kommuniseres og hvordan det kommuniseres altså en masselagring av opplysninger om enkeltmennesker uten at det foreligger mistanke om noe som helst.
Dette er en alvorlig inngripen i borgernes rett til privat kommunikasjon, og ved å innføre DLD vil Ap slå ben på et av de viktigste prinsippene i rettsstaten, nemlig uskyldspresumsjonen, det grunnleggende prinsipp om at tvil skal komme den tiltalte til gode. Med innføring av datalagringsdirektivet vil dette prinsippet bli snudd på hodet: vi er alle skyldige til det motsatte er bevist.
Venstre var det første partiet som tok et klart og tydelig standpunkt mot DLD. Senere har de fleste av de andre partiene fulgt etter. Nå er det kun Ap som går helhjertet inn for direktivet, mens Høyre ennå ikke har bestemt seg. Ap trenger Høyres støtte for å presse gjennom direktivet.
I Høyres prinsipprogram er den aller første setningen: «Høyre vil bygge samfunnet på tillit til enkeltmennesket.» Å lagre kommunikasjonsmønsteret til hver eneste nordmann i tilfelle en av oss skulle begå en forbrytelse er ikke å ha tillit til enkeltmennesket. I prinsipprogrammet kan man også lese at Høyre vil ha et sterkt personvern. DLD er heller ikke forenlig med personvernhensyn. En rekke personvernskandaler de siste årene viser dessuten hvor skremmende lett slike personopplysninger kommer på avveie.
Dette er en gyllen anledning for Høyre å vise at de mener alvor når de hevder de har tillit til enkeltmennesket og ønsker et sterkt personvern. Høyre må si nei til datalagringsdirektivet.
Sesselja Bigseth
Nes Venstre
27.02.2011