Uttalelse: Lofoten/Vesterålen (LoVe) bør ikke konsekvensutredes

Venstre mener konsekvensutredninger er et dårlig verktøy for å vurdere sårbarheten og eventuelle interessekonflikter i et havområde. Venstre mener det er gjennom bruk av forvaltningsplaner at man foretar en fornuftig avveining mellom petroleumsinteresser og miljø- og fiskeriinteresser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Politisk uttalelse vedtatt av Venstres landsstyre 26. februar 2011:

 Venstre ønsker varig vern av unik natur og fiskeriressurser

Venstre ønsker varig vern av unik natur og fiskeriressurser
Foto: stock.xchng

Lytt til miljøfaglige råd
Erfaringen på norsk sokkel tilsier at en konsekvensutredning etter petroleumsloven fører til åpning for oljeaktivitet, på tross av at miljøfaglige råd har advart mot åpning. Derfor er Venstre motstander av å sette i gang en åpningsprosess utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Les også: Elvstuen: Utredninger overkjører miljøhensyn i Lofoten

Forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten skal revideres.
Venstre peker på at forvaltningsplanens formål er verdiskapning gjennom bærekraftig bruk, og at økosystemenes struktur, virkemåte og produktivitet opprettholdes. En konsekvensutredning skal vurdere et område med sikte på tildeling av utvinningstillatelser for petroleumsvirksomhet. Prosessen rundt forvaltningsplanen er en sektorovergripende prosess med involvering av ni departementer i regi av Miljøverndepartementet. Konsekvensutredningen er en sektorprosess, ledet av Olje- og energidepartementet.

 Venstre mener konsekvensutredning er et dårlig verktøy for å vurdere sårbarheten i havområdet utenfor Lofoten og Vesterålen

Venstre mener konsekvensutredning er et dårlig verktøy for å vurdere sårbarheten i havområdet utenfor Lofoten og Vesterålen
Foto: datatekst

Langt bedre faglig grunnlag
Venstre mener det faglige grunnlaget er langt bedre i en forvaltningsplan enn i en konsekvensutredning. Forvaltningsplanen er et samlet faglig grunnlag fra fagetater og -institutter på involverte sektorer – Norsk Polarinstitutt, Havforskningsinstituttet, Kystverket, Akvaplan­Niva, Arctos (forskernettverk, ledes fra Universitetet i Tromsø), Artsdatabanken, Direktoratet for naturforvaltning, Fiskeridirektoratet, Forsvarets forskningsinstitutt, Fylkesmennene i Nordland, Troms og Finnmark, Klima­ og forurensningsdirektoratet, Kystvakten, Mattilsynet, Meteorologisk institutt, Nasjonalt institutt for ernærings­ og sjømatforskning, Norges geologiske undersøkelse, Norsk institutt for luftforskning, Norsk institutt for naturforskning, Norsk institutt for vannforskning, Oljedirektoratet, Petroleumstilsynet, Sjøfartsdirektoratet, Statens strålevern og Veterinærinstituttet. Olje- og energidepartementet avgjør saksbehandlingen i konsekvensutredningen alene.

Og der forvaltningsplanen vurderer hele aktiviteten på havet med utgangspunkt i hva økosystemene tåler og verdiskapningen gjennom bærekraftig bruk av alle næringer, vurderer konsekvensutredningen kun konkrete tiltak for petroleumsvirksomheten med målsettingen å sikre høy verdiskapning gjennom effektiv og bærekraftig forvaltning av petroleumsressursene.

Ønsker ikke en «åpningsutredning»
Venstre mener konsekvensutredningen og forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten begge er prosesser som fungerer som et verktøy for å samle inn kunnskap om hvor vidt det er forsvarlig å bore etter olje utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Forskjellen er at konsekvensutredningen ender i et vedtak om hvorvidt det er forsvarlig å bore etter olje og gass, mens forvaltningsplanens formål er å sikre at næringsvirksomhet ikke går på bekostning av miljøverdier i havet.

Venstre mener at oljedebatten ikke kan opplyses med konsekvensutredning basert på petroleumslovens § 3-1 slik Høyre og Fremskrittspartiet later til å tro. Loven regulerer selve åpningsprosessen for petroleumsvirksomheten. Derfor er krav om konsekvensutredning et krav om å åpne for oljeboring. Når petroleumsnæringen, Høyre og Fremskrittspartiet ønsker en konsekvensutredning nå, er det en åpningsutredning for oljeboring de etterspør.

Varig vern
Venstre går imot enhver form for konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja, og mener et varig vern av områdene mot petroleumsvirksomhet er det eneste som kan sikre kommende generasjoner Lofotens unike natur og fiskeriressurser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**