Hvor ble det av fylkesgrensa?

Ingen vet helt hvor grensa mellom Aust- og Vest-Agder går lenger, eller hva slags funksjon den egentlig har.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Likevel tviholder vi på en strek som på flere og flere områder har forsvunnet inn på de evige jaktmarker. NHO Agder, Agder Energi, Agder og Telemark bispedømme, vegvesenets Region Sør, Agder fotballkrets og Universitetet i Agder. De har alle gitt slipp på tanken om ei grense som ikke skaper nye muligheter — men kun holder fast på gamle minner, og en evig forestilling om at Arendal og Kristiansand bør skilles med lysår og Berlinmurer. De eneste som fremdeles synes å vite nøyaktig hvor fylkesgrensa befinner seg på kartet og hvorfor vi har den, er et en del politikere i øst. De vet åpenbart noe jeg ikke vet.

Dag Vige

Foto: WestFoto

Det jeg vet er at det utarbeides felles plan for folkehelse og levekår i Agder. Antallet samarbeidsprosjekter mellom de to fylkeskommunene er lang, med ulike fora og organer som jobber helt uavhengig av den grå og stadig mer falmede streken på kartet. Jeg tror ikke Midt-Agder Friluftsråd, Kristiansandsregionen brann og redning IKS eller Knutepunkt Sørlandet, lar seg påvirke av om grensa finnes eller ikke. Jeg tror de først og fremst ønsker å bidra til en positiv samfunnsutvikling på Sørlandet.
De to fylkestingene har vedtatt en felles "Regionplan Agder 2020". Planen har tydelige målsetninger og er et viktig strategisk redskap for fylkeskommunene, kommunene, statlige institusjoner, næringsliv og andre aktører som vil utvikle landsdelen i én felles retning. At denne planen ble en realitet, er en erkjennelse av at de to Agder-fylkene har sammenfallende utfordringer, som også krever sammenfallende løsninger.
Debatten om et felles Agder-fylke, har endt opp i en diskusjon om ei grense som langt på vei er usynlig allerede i dag. Likevel leter noen etter den, og forsvarer den. Mens Agderposten og Fædrelandsvennen byttelåner redaktører og journalister på løpende bånd, truer kommuner i øst med overgang til vest. Mens noen trekker tau om hvor mange millioner som kan spares eller ikke spares, har Aust- og Vest-Agder Venstre valgt å lage sitt felles Agder Venstre. Det eneste som gjenstår av hinder mellom de to fylkene, er de formelle skillene. Etableringen av Agder som en felles regional enhet, med felles administrasjon og ett fylkesting, er både rasjonelt, fremtidsrettet og naturlig. Hvorfor skal vi beholde ei grense som av stadig flere blir visket ut, glemt og oversett?
Dag Vige
Gruppeleder
Kristiansand Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**