Vefsn og lokalpolitikk

Til høsten er det lokalvalg og flest mulig Vefsninger bør gå å gjøre sin borgerplikt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Samtidig sliter de fleste partiene med å fylle valglistene. Det har blitt ringt rundt til mange i håp om å få napp. Mange sier nei takk. Lokalpolitikere blir vel snart å finne på rødlisten over truede arter. Eller det går mot at vi blir litt lei av de samme eksemplarene som ser ut til å ha evig liv? Iallfall skorter det på rekrutteringen. I Vefsn er det likevel enkelte nye navn på listene. Det er nok mange grunner til at folk kvier seg. Vi har det jo høvelig godt for tida uansett. Og vi liker mest å bruke tida på andre ting.

Så er det også andre forhold som spiller inn. Det kan jo virke som kommunene har et lite spillerom både økonomisk og politisk. Mye er sentralstyrt og kommunene har ikke alltid like mye de skulle sagt. Viser her til lederartikkel i HA 17.02.11. Lite mulighet for innflytelse virker demoraliserende på velgerne og er ikke noe stimuli til å gå inn i lokalpolitikken. Valgdeltakelsen kan også lide under dette. Stadig færre er medlem i et politisk parti. Hvor mange har lest et helt partiprogram? Hvordan politikerne oppfører seg, har også betydning. Mye krangling og personangrep kan virke negativt inn. Selv har jeg, etter å ha vært politisk interessert i en mannsalder, hoppet i det og meldt meg inn i et parti.

Tom Kvitnes

Foto: Urvik

Grunnen til at jeg ikke har meldt meg inn i et parti tidligere, er nok mest fordi jeg aldri er enig i alt partiene står for. Sånn er jeg vel som mange andre, vi skulle helst hatt et eget parti for oss selv! Nå har jeg imidlertid vært på mer uforpliktende kafemøter og medlemsmøter og diskutert løst og fast. Overraskende nok har jeg også fått en gryende interesse for lokalpolitikk etter hvert som jeg blir med i diskusjonene. Valget mitt falt på Vefsn Venstre. Det var nok mest p.g.a. deres syn på et utvidet lokaldemokrati, satsing på skole, næringspolitikk, velferd og miljø. I dag har vi bare 1 representant i kommunestyret. Å øke representasjonen er for oss en spennende utfordring og gjør at vi er topp motiverte. Kanskje er det sånn at vi faktisk kan gjøre en forskjell??

Til deg som er opptatt av ting som skjer i Vefsn kommune, men kvier deg for å melde deg inn i et parti: Svelg i deg at du ikke er enig i alt og møt opp og si din mening! DIN mening er like viktig som alle andres! Kanskje kan DU påvirke de andre? Og du kan selv velge hvilket nivå du vil delta på. Alt fra bare å betale kontigenten til å delta på uhøytidelige kafetreff, til medlemsmøter og videre oppover. Det er faktisk både trivelig og lærerikt å diskutere med andre interesserte! Så gå ut og finn deg et parti! Og ha et godt og mer deltakende valg til høsten!

Hilsen Tom Kvitnes. Vefsn Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**