Tiggerne er ikke største problemet i gatebildet i Arendal

Venstre forstår godt den presiseringa som Politidirektoratet har kommet med. Som Anne Solsvik sa både i komiteen og i bystyret i juni i fjor, mener Venstre at det finnes langt større utfordringer i gatene i Arendal enn at vi møter noen fattige utlendinger på nært hold. Det er dessverre mye fattigdom i verden, og det kan være behagelig å slippe å se fattigdommen, sa Jan Kløvsgtad i bystyret under debatten om justering av politivedtektene i kveld.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


– Venstre liker heller ikke pågående selgere, enten de selger mobiltelefoner, selger lodd eller løper etter folk for å be om penger. Men de fleste tiggerne sitter stille og rolig og holder en kopp i handa. Problemet er heller at de er fattige, at de kommer fra et fattig land. De hadde fortjent et langt bedre liv enn å reise hjemmefra for å nedverdige seg selv til å sitte i et fremmed land og be om penger. Utfordringa må være å bidra til å heve levestandarden i fattige Romania og Moldova, – og det er ei langt større oppgave enn vi kan makte i bystyret.

Venstre vil tre ting i denne saka nå:

Vi stemmer for endringsforslaget, som er i tråd med de innlegga Venstre holdt i komiteen og bystyret i juni i fjor, altså at “Den som vil amla inn penger/tigge må på forhånd ha gitt melding til politiet.”

Vi vil også ta opp to saker som også gjelder orden i byen. Den ene gjelder å forbedre vedtaket flertallet gjorde i juni. Da stilte Anne Tørå Solsvik, følgende tilleggsforslag:
"Bystyret ønsker at trafikkbetjenter eller vektere får i oppdrag å følge opp brudd på lokale forskrifter knyttet til forsøpling og takras."

Venstres forslag tok sikte på å gjøre det reinere i gatene hele året, og å gjøre det tryggere på glatt is og med mye snø på takene. Flertallet ville at politiet skulle ta seg av takras, glatte fortau og forsøpling. Vi argumenterte med at Politiet bør bruke tida si til større kriminalsaker, og at vi må finne løsninger nærmest mulig der problema er. I vinter har vi jo sett det vi snakka om i juni: Mange gårdeiere er dyktige og forutseende, både ved å hakke is og strø, og ved å sørge for at det ikke er fare for takras. Men det er dessverre noen gårdeiere som trenger å bli passa på litt for at de ikke skal utsette andre mennesker for enten å falle på glattisen eller få snø eller is i hodet. Venstre mener parkeringsvaktene evnt brannvesenet er de som først, raskest og lettest kan løse problema. Det siste døgnet nå har politiet tatt ansvar og Midtstøl transport er svært aktive med å få ned både istapper og snø fra taka.
Når det gjelder forsøpling må særlig serveringssteder få et ansvar for å fjerne søppel de nærmeste 50 meter fra serveringsstedet sitt, slik vi har sett at McDonalds periodevis har vært dyktige til.

I debatten etterpå gjorde Peder Syrdalen oppmerksom på at han hadde kommet med samme problemstilling under politisk verksted i komiteen for kultur, miljø og næring sist torsdag, og Jan Kløvstad trakk derfor den delen av forslaget.

Så har vi ei sak til, som Venstre gjerne vil ha til drøfting. Vi stiller dette forslaget i tråd med politiets ønske, de i politiet som arbeider med unge og med forebyggende arbeid mot narkotika. Politiet i Arendal har faktisk klart å få landsomfattende kjeder som Seven Eleven og Mix-kioskene til å fjerne narkotikautstyr og det politiet kaller for legitimerende etterligninger fra hyllene sine. Men fortsatt er det kiosker i Arendal som selger slike ting. I dag har jeg kjøpt denne lille pakka med rullepapir, halvannen gang så lange papir som det er behov for til vanlig tobakk. Jeg ber om at vi får ei sak til drøfting om hva vi kan gjøre for å se på omsetninga av produkter som ved bruk medfører overtredelse av bestemmelser i straffeloven eller straffebestemmelser i annen lovgivning. Det samme gjelder bruk av emblemer eller lignende som kan oppfattes som reklame.

Dette forslaget ble oversendt rådmannen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**