Lars Peder Nordbakken er leder i Venstres verdiskapingsutvalg. Utvalget skal legge fram forslag for ny verdiskaping i Norge etter finanskrisa. Nordbakken la vekt på fire viktige områder for næringspolitisk reform: entreprenørskap og innovasjon, et mer fleksibelt arbeidsliv, økt forskning og ny grønn vekst.
– Vi skal leve av kunnskap og viljen til å skape noe nytt
I følge Nordbakken er det mye gründerånd i Norge. Samtidig har vi Vest Europas laveste innovasjonsproduktivitet. Veksten vi opplever er med andre ord ikke innovasjonsdrevet. Dette er i følge Nordbakken et alvorlig problem, fordi evnen til å skape noe nytt vil være avgjørende når vi ikke lenger kan leve av oljen. Han advarte mot å gå i den «konservative fellen» og lene seg tilbake uten å ta offensive grep for å gjøre noe med problemet.
– De konservative har en holdning som sier: «Don’t fix it til it’s broke». Sånn kan vi ikke tenke, sa Nordbakken.
Mer privat innovasjonsstøtte
Nordbakken argumenterte for at det må legges til rette for at flere private aktører vil investere i oppstartbedrifter. For å stimulere til økte investeringer må skattesystemet legges om, slik at det blir mindre lønnsomt å investere i eiendom, og mer lønnsomt å investere i det Norbakken kaller «arbeidende risikokapital».
– Vi mangler ikke penger, men det er kapitaltørke i innovasjonsprosjekter fordi skattesystemet favoriserer eiendom, konstaterte Nordbakken.
Han kritiserte også dagens system der offentlige aktører som Innovasjon Norge har stor innflytelse.
– Systemet er basert på en god tanke, men er blitt alt for komplisert. Det ender med at gründere må bruke alt for mye tid på å tilpasse seg byråkratiet.
Dette er i følge Nordbakken en av årsakene til den lave innovasjonsproduktiviteten. Løsningen er å «kick-starte» et venturekapital marked i Norge. Her skal gründeren sitte i forsetet, ikke staten.
– Venturefondene må tilfredstille visse krav, men skal ikke styres av staten. Det vil føre til en mer produktiv, bedriftsrettet og behovsrettet kultur, mener Nordbakken.
Frihet på terskelen til det ukjente
I følge Nordbakken vil Venstres forslag også skape et mer inkluderende samfunn. Når flere investorer kommer på banen vil det åpne opp mulighetene for gründere og mennesker som ønsker å skape noe
– Ingen skal få lage svarene for folk. Svar skal skapes i et åpent system. Vi vet ikke hvem eller hva som vil være motoren i norsk økonomi om ti år, derfor trenger vi frihet på terskelen til det ukjente. Vi må skape rom for eksperimentering, sa Nordbakken.